Newsfeed

Crystal Beth: Spins her own universe!

Crystal Beth – Push Thru

Crystal Beth unleashes her debut album Push Thru on Trey Gunn’s 7D Media four days ago. Crystal Beth is what happens if you cross Frank Zappa, Yoko Ono, Patti Smith, and Janice Joplin. On Push Thru Crystal Beth using wailing vocals, amplified clarinet, beat-boxing and electronics to weave a sonic universe all her own. With the reflexes of a mongoose and the swagger of a leftist John Wayne, Crystal Beth spins her own universe of cathartic hardcore purge pop, brandishing a sword of Boom Boom liberation. A ferociously powerful psychedelic clarinet and primal scream rock band, Crystal Beth spits electric fire and cleansing water in dense currents of bethnic chants, it’s sweaty, trance inducing, and heart-pouring.

Crystal Beth has been described as, «world music from an imaginary planet..compelling & magical» (Seattle Times), «a supremely versatile and virtuosic maverick» (The Stranger), and «one of the most fearless and innovative musicians in Seattle» (Earshot Jazz). Known for crafting aural rituals that encompass industrial chants, alien disco breaks, heart gushings, and robot love songs, Crystal Beth redefines the possibilities of the voice and clarinet in tight experimental pop songs and undulating, cathartic noise cries. Crafting moments that ricochet between meditation and a full body purge, she is an electric, adrenaline inducing performer voted Seattle’s Best Classical Musician and nominated for NW Vocalist of the Year.

Rooted and defined by singing in her own syllabic language, Crystal Beth began in 2010 and she performs solo using loop pedals and delays, and a five-piece rock outfit (the Boom Boom Band) to craft and explore her idiosyncratic and distinctive original music. Seattle’s The Stranger magazine writes «You can find Crystal Bet} fearlessly indulging her wildest creative inklings whenever she materializes in a musical forum…Crystal Beth & the Boom Boom Band falls somewhere between the grisly skronk-punk of Stickers and earthy freak-indie of tUnE-yArDs, but even fans of those left-of-center acts will be thrown for a loop. Wailing vocals not bound to any conventions but he} own, paired with percussive Bethnic chants, are set over freely drawn jazz figures and world-y rhythms».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6862 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*