Newsfeed

Afenginn: Writes in big and bold colors!

Afenginn – Klingra

Chamber pop renegade Kim Nyberg, better known as Afenginn, writes in big and bold colors, in structures with symphonic ambition. Even at his most epic, however, he circles back to the earthy starting points, the odd meters and sonorous modes, the eccentric intensity, of his roots.

Klingra the seventh Afenginn album was released recently on all the major platforms, as well as physically worldwide. Nyberg states about the album, «Klingra (circle in Faroese) is one of my more delicate and introspective pieces that leans one degree further into the neo-classical realm. I’ve been working with the theme of circles/cycles to inspire both the way the music is composed and the story within the poetry. The music is composed by using cyclical patterns of unequal size that I imagine like gears in a clock. At points the parallel themes intersect creating dissonance or lifting consonance. I think the overarching experience is contemplative and melancholic, with a light always just there on the horizon». The track Skapanin (The Creation),

«Another special detail about this album is that I’ve been composing with vinyl cutting methods in mind. There will be two different introductions pressed into parallel grooves on the A side of the vinyl, which means that there are two different openings to the music depending on where the needle begins on the circle. Then the B side ends with a closed loop that musically brings one back to the start of the album. ooh, ooh, ooh, we are really excited to get these pressed».

«A strong inspiration for this album has been The Faroe Islands. Since the beginning of Afenginn’s history we’ve had a special connection to the place, both the unique landscape and the community that we’ve become close with. On this album we have had the great pleasure of recording with some of our favorite Faroese musicians, Dánjal á Neystabø and Teitur on pianos, Mikael Blak on bass and Ólavur Jákupsson on vocals. Also on the album are the amazing Knut Finsrud and Ulrik Brohuus on drums, Niels Skovmand on violin, Maggie Bjorklund on pedal-steel guitar, Jakob Johansen on trombone and The Danish String Quartet».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6836 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*