Newsfeed

Forstenet: Darkness and mystery

Forstenet -  Ephemeros: Virvar

Forstenet is a constantly evolving and experimenting rock band, and in addition a very intriguing band. Energetic stage performances, heavy grooves and dark, haunting, atmospheric guitar riffs. Forstenet is the Danish word for Petrified or more directly, Turned To Stone. The music is dark, often with Gothic hints and with a fair amount of progressive thinking, and with an intense very fascinating feeling of darkness and mystery. Their new album is entitled Ephemeros: Virvar.

The word Ephemeros derives from the Greek efímeros, meaning lasting only one day, short-lived. Virvar is the Danish spelling of the German word Wirrwarr, meaning confusion/chaos/disorder. The lyrical themes of the album are different stages of consciousness, extreme polarities of emotions and massive existential and psychological confusion. Forstenets aim with the lyrical part of the album is for the listener to enter a state of self-reflection and existential contemplation. The track Afmagtskvad / Intet Bliver,

Overall, it was difficult to categorize this album. Prog Rock? Prog Metal? Maybe, but with a tone of different influences that went into it. The vocals varied from all over the place as well. At its core, it is Dark, Gothic inspired Progressive Music that has that distinct Danish feeling to it. You know what I’m talking about. The darkness and mystery are enough to keep any listener interested so I definitely recommend giving his your time.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7425 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*