Newsfeed

Abronia: The sound has mutated and flourished!

Abronia - The Whole Of Each Eye

I must admit that good and well played krautrock with some healthy psychedelic injection is something that I often enjoy. The Portland band Abronia deliver a pretty and nice fresh Krautrock. Three days ago they released the sophomore album The Whole Of Each Eye. Abronia is a psych sextet with two guitars, pedal steel, tenor saxophone, bass, and a big drum. The Whole of Each Eye, is an entirely unexplored dimension, populated by an extremely diverse collection of sounds, textures and moods. The track Half Hail,

The Portland band has truly evolved since the release of their first record, 2017’s epic Obsidian Visions/Shadowed Lands, in more ways than one. The group’s sound has mutated and flourished in a way that just feels so right, like it was fate that brought them to this point.

Half of the line-up has shifted in the two years since their great debut album, but the same berserk stack of musical elements remains on the table. The track Cross The Hill,

A lot of bands who fly the psych banner these days have a minimalist view of the music, and choose a sort of post-shoegaze lassitude to present their vision. This can be astoundingly great, of course, but it also fails to address the central gobble-crazed nature of true psychedelia. Many of history’s greatest psych outfits were hewn from bizarre hybrids of disparate parts. Frankenstein monsters in search of sacred ecstasy. Taken together, these freakishly disparate elements mange to create a very nice and simmering whole. The track Cauldron`s Gold,

Totally unexpected bits pop up amidst their rhapsodic jamming, conjuring shards of memory as disparate as Relf-era Renaissance, Joseph Byrd’s United States of America, and even (at least in spots) real early Siouxsee. These are just a few examples of how wide Abronia cast their net. Their instrumental brunt moves from neo-prog to folk rock to thunderheads cast in the same mold as the Sensational Alex Harvey Band’s.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*