Newsfeed

Giorgio Fico Piazza: With passion and high octane energy

Giorgio Fico Piazza – Autumn Shades

Two of the Premiata Forneria Marconi albums are milestones in prog in my and many others opinion. Storia De Un Minuto and Per Un Amico are classics and both was released in 1972. PFM btw means the first-class bakery for Forneria. As a young man, I learned all the names of the musicians in PFM. Especially the bassist and vocalist Georgio Fico Piazza fascinated me.

Now Piazza return to the music scene with the album Autumn Shades. The album is recorded live in studio and retraces the songs of Piazza`s PFM. The songs is taken from the two best PFM album and are Impressioni Di Settembre.

There are many young people of a new generation of very talented musicians of the record. Piazza has been able to recreate the spirit pioneering of the original Premiata Forneria Marconi in a very convincing way. Revisiting the songs of the first two extraordinary, unforgettable albums with proud passion and high octane energy! The release day of the album wasn`t random as September the 6th was the beginning Veruno’s Festival Prog.

Piazza is a legend and a wise old man and he is on the album surrounded by young people who are diligent and resourceful and who make their own mark on the music. He states, «The record is an ode to music, which as a bridge that stands out sternly through the fall of your journey gives you another chance to transform – with the charm of its notes – the leaves that, like autumn shadows, return to shine with infinite , sparkling drops of dew, towards a radiant, bursting new spring ».

Line Up: Giorgio Piazza (ex-P.F.M.) / bass, Marco Fabbri / drums, Giuseppe Perna / keyboards, vocals, Riccardo Campagno / keyboards, vocals, piano, Eric Zanoni / vocals, guitar. Guest musicians, Marco Colombo / lead guitar (tracks: 8,9) and Annie Barbazza / lead vocals (tracks: 8,9).

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6730 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*