Newsfeed

Matterhorn: Lower your shoulders and breathe

Matterhorn – Oceana / Aura Noir

The song Oceana will be the second taste of the upcoming album from the band Matterhorn, and the album will be released by Apollon Records early next year. Tommy Sebastian Halseth, main man behind the band, tells us about Oceana, « A sanctuary, a holding point, a place where you can lower your shoulders and breathe out, regain energy and surplus. For everyone, but also for those who are struggling a little, with addiction, illness and trauma. It is certainly a beautiful and relaxing song.».

Aura Noi was the first single by Norwegian avant-garde progressive act Matterhorn. The song revolves around a dark aura (reflecting its title) and develops an interesting mix of raw instruments and electronic soundscapes with soft melodic vocals. Tommy Sebastian  Halseth’s comments, «This is a very personal song for me. It was written in memory of my father-in-law who lost the fight against cancer».

About the mixing he mentions «I am very happy with the result of Aura Noir, Tor-Helge Skei (Manes) did a ​​perfect job with the mix. Matterhorn was initially formed by Tommy Sebastian Halseth in 2015, but fully emerged as a band in 2018«». Matterhorn have slowly made a name on the interesting and varied music scene in Trondheim and Norway with bands such as Atrox, Godsend, Griffin, Manes, Wattamezz and In The Woods.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7110 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*