Newsfeed

Solaris: Philosophical sci-fi book

Solaris – Nostradamus 2.0 Returnity

Nostradamus 2.0 Returnity is only the fifth album by the Hungarian band Solaris. The band will next year have their 50th anniversary, and the celebration started recently with the release of the above mentioned album. It was in Budapest the story of Solaris began when some school friends started the Solaris project in 1980. The band name was inspired of the sci-fi author Stanislaw Lem and his philosophical book with the name….Solaris.

The new album don`t disappoint, and actually on the contrary this is a very inspired, well-thought and impressive album. The band`s trademark as symphonic music, flute and bombastic moment and also pure beauty is still there. In addition it`s a impressing freshness and some very good song writing with enough contrasts and even some very rough moment with great dramatic sections. Some very nice instrumental section I warmly welcomes. Total playing time 44 minutes and 31 seconds.

The line-up in the early Eighties was Ferenc Raus (drums), Gábor Kisszabó (bass), Csaba Bogdán (guitars) and the remaining school friends István Cziglán (guitars), Attila Kollár (flute) and Róbert Erdész (keyboards). Except Gábor Kisszabó and István Cziglán who sadly died 21 years ago, all the founding members plays on the new album.

35 years ago the band released their first album The Martian Chronicles”, it sold almost 40.000 copies. In those days prog was popular in Hungary! In ’90 the controlled Hungarian record company was finally willing to release early Solaris recordings entitled 1990 (a 2-LP). Then the members of Solaris went their own way and joined or founded new bands. In 1999 the band came back with the fine album Nostradamus Book Of Prophecies and then it took fifteen years before their fourth album Martian Chronical II was released.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (4074 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*