Newsfeed

Cosmic Circus: Spans across multiple genres

Cosmic Circus – Cosmic Circus

With an area of over 3,000,000 km² and 1.35 billion inhabitants India is the world’s seventh largest country, the world’s second most populous country and the world’s largest democracy.

It would be strange if the country did not eventually produce many artists in rhythmic music. Lately there have been many really great bands from the giant country. My latest discovery is the duo Bhushan Chavan – Guitars, backing vocals and arrangements and Siddharth Shenoy – Vocals, synths, keyboards, arrangement and production. Together the two fine musicians are the band Cosmic Circus, and they recently have released their self-titled debut album.

This album marks the concept of five stories of 5 different characters, who coalesce their lives as we head towards the end of the album. The band states, «This album marks the beginning of our journey into your lives as a duo/band and spans across multiple genres as we aim to hook each character, each story to a sound of their own – penultimate meeting into one defining soundscape».

Cosmic Circus is a post-progressive rock duo hailing from India. Their music most clearly appears to be a story-telling auditory experience, woven through an unsettled pattern of sectional arrangements in their songs. Their sound is based off bits of old school 70s psychedelic rock, postpunk, ambient postrock and more well-defined and grounded progressive rock.

Link:
Bandcamp

Om Ulf Backstrøm (6824 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*