Newsfeed

Fall Of Episteme: Prog from pancake flat land!

Fall Of Episteme - Fall Of Episteme

I have been to the Danish city of Hjørring many times, but never experienced that the Hjørring band Fall Of Episteme playing. Then I have missed a fascinating experience!

Fall of Episteme (FoE) is a prog band from Denmark, but for some unknown reason prog isn`t so common in the pancake flat land. In the neighbor country Sweden there are lots of prog band and vibrant prog scene. Recently Fall Of Episteme released their self-titled debut album. Fall Of Episteme draws the inspiration from many places, but a major influence has been the classic and varied prog rock sound made by famous bands like Saga, Pink Floyd, Camel, Jethro Tull and Tangerine Dream, as well as more recent acts like Ayreon, Dream Theater and Marillion. The track Experience Oblige,

FoE line-up: Flemming K. Pedersen, keyboards and vocals, Rune R. B. Eskildsen, drums, Jan Juel, bass, Kent B. Eskildsen, guitars and vocals, Rune M. Nielsen, lead vocals.

Fall Of Episteme was formed in 2015 when bass player Søren Foged returned to Denmark after living several years in Africa. He teamed up with singer Rune M. Nielsen and were soon joined by drummer Rune R. B. Eskildsen and Kent B. Eskildsen on guitar. Keyboards were added when Fleming K. Pedersen came on board. The track Accelerator,

Flemming K. Pedersen, Søren Foged and Kent B. Eskildsen have a history that goes back to the prog-rock band, Atlantis, formed in the Eighties. They played extensively on the club scene in Denmark and were a frequent guest on the major festival like Roskilde Festival, Midtfyns Festival and so on. Atlantis composed a lot of music and had a few tracks out on record and private releases, but most of the music remained unreleased. So as well as composing new music FOE has been digging out some of the Atlantis classics and giving them new life. The track Love Will Stay,

Quite a lot of tracks were composed and rehearsed, and FOE began recording in their separate studios with the purpose of making a debut CD release. Due to personal circumstances, Søren Foged had to withdraw from the band and while looking for new bass players the band intensified their work in the studio. In the beginning of 2017, Søren Foged was replaced by the bass player, Jan Juel, who has played a lot of live shows in various constellations. His live debut concert was at a private party in the autumn, held to celebrate singer Rune M Neilsens 40th birthday.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*