Newsfeed

ZIO: Love of video games and sci-fi

ZIO – Flower Torania

The relatively new band ZIO and their debut album Flower Torania offers a lyrically concept on 52:55 minutes. On the agenda is Sci fi, Fantasy, story telling and Zio is a DIY Project! The drummer Jimmy Pallagrosi is the founder of the band. Pallagrosi is known from band as Ksiz, Franck Carducci and Karnataka. He is heavily involved in all aspects of the writing, lyrics and production of the album. Pallagrosi wrote the story of Flower Torania inspired by his love of video games and sci -fi and the album has grown around this story with a little help from his friends!  The album has a huge prog influence and Pallagrosi’s drum kit is growing larger by the day!! The track X-Ray,

Flower Torania is mammoth conceptual project and the result of 2 years of intense work. Often prog is for music what sci-fi is for films. There were no barriers in the production of this album. It has been influenced by bands, films, books and video games the band members grew up with.  Franck Carducci states that, «ZIO is like Whitney Houston meets Freddie Mercury performing with Rush!». The track Wings Inside,

Franck Carducci is one of the many guest artists on Flower Torania and he sings as the figure Nato. Heather Findlay (Mostly Autumn, Mantra Vega) sings as the figure Belbi, and Richard Henshall from Haken plays guitars on the track Erwin`s Opera.

Jimmy Pallagrosi is the front man in ZIO but he also have supported with three very talented band members. Olivier Castan is one of the co-writers of the project and has also drawn and designed all of the very nice artwork on Flower Torania. On keys Olivier provides an eclectic balance of modern and vintage styles in his playing. The track Golden Power,

Lzi Hayes brings the rock as she have background in heavy rock and metal, Lzi Hayes may be a newcomer to prog but is supported to burst your ear drums with her huge wall of sound and infectious energy on stage with her bass playing. Marc Fascia aka Daddy Marc, the quiet one of the band. Working in the video game industry by day he’s a guitar hero by night. Fascia also plays a huge part in the song writing for ZIO.  As well as being a dab hand at cutting melons he’s going to be building the ZIO console with Pallagrosi and eventually creating the band`s very own video game!

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7425 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*