Newsfeed

R.I.P. Sean Reinert

Former Cynic and Death drummer Sean Reinert has died, aged 48.

Reinert formed prog metal pioneers Cynic with guitarist Paul Masvidal back in 1987. The band always stood out from the then burgeoning death metal scene and released their groundbreaking debut Focus in 1993. They disbanded in 1994 but returned to activity with 2008’s Traced In Air. Seven years later Reienrt left the band due to artistic and personal differences but the same day Masvidal announced the band would continue.

The drummer also appeared on Death’s 1991 album Human. The album marked the beginning of a major stylistic change for Death, being more technically complex and progressive than the band’s previous efforts. The lyrics are more introspective when compared to the gore-based lyrics of Scream Bloody Gore and Leprosy or the social commentary on Spiritual Healing. This new style would continue to evolve on all following Death albums. This is the only album to feature Cynic members Paul Masvidal on guitars and Sean Reinert on drums, and the first to feature bassist Steve DiGiorgio.

Reinert later worked with the US prog rock band Perfect Beings, although they announced they’d split up earlier this year.

Reinert’s former band mate Paul Masvidal earlier posted a plain black image on his Twitter and Instagram page as well as the Cynic Facebook page. There has been no further comment from the band as yet.

Link:
Facebook
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*