Newsfeed

Pure Reason Revolution: More great news!

Pure Reason Revolution - Eupena

Last year, Chloë Alper and Jon Courtney reunited the much-loved Pure Reason Revolution, playing their first show in close to eight years at Midsummer Prog Festival in the Netherlands, and performing their debut album The Dark Third in full. Now there is more great news! Eupnea their first new studio album in nearly 10 years will be released 3rd of April 2020. In addition the band currently have two confirmed Summer festival dates, performing at Night Of The Prog Festival in Germany on the 17th of July, and Ramblin Man Fair in the UK on the 18th of July.

Eupnea, the long-awaited return from the band, sees them harking back to their earliest days, while rolling in all of the musical experiments and experience they’ve gathered in the intervening years. «The band comments: We stuck to our manifesto of no musical boundaries and the result was‘Eupnea. We return to a more progressive sound with ferocious guitars, thunderous drums and the stacked harmonies that give us our signature sound. We’re excited to begin playing it live». The track Silent Genesis,

The band comments: «With some tracks it’s blood sweat & tears to get them nailed, but Silent Genesis came together really quickly. While Greg & I worked on the music, Chloe was blasting out vocals in London. We had a lot of fun making this track; mangling synths, riffing & unexpectedly outroing with funk!».

Jon Courtney & Chloë Alper discuss reuniting,

The band originally formed back in 2003, releasing their much-loved debut album The Dark Third in 2006 via Sony BMG. They went on to release the albums Amor Vincit Omnia in 2009 and Hammer And Anvil in 2010.

Pure Reason Revolution originally parted ways in November 2011 following touring in support of their 2010 album Hammer And Anvil. Since then, Jon Courtney started Bullet Height and released their debut album ‘No Atonement’ in 2017, while Chloë Alper began a new band called Tiny Giant as well as playing live with the likes of Charli XCX and James.

Eupnea delivers the cinematic soundscapes of Hammer And Anvil? Check. The dark atmosphere and synths of Amor Vincit Omnia? Check. The gauzy psych-prog of their debut? Ch-check.

The new album is sprawling, with three tracks hitting the 10 minute mark and one notching up against 15 minutes. Sure, track length does not equal ambition, but still, it’s quite the statement of intent.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5238 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*