Newsfeed

Itus: With crisp, and aggressive guitar tones

Itus - Primordial

Early in 2019, Itus from Ontario was formed by Brandon Lucking (guitars) and Reinier Vandenbosch (vocals), as they began working together on doom metal songs. In addition to doom Vanderbosch and Lucking blends in stoner rock and brooding and psychedelic tones meshed with horror-inspired sounds. They have been toiling away, working on their debut EP Primordial set to be released on March 13, 2020. The band is probably for fans of Electric Wizard, Conan, and Windhand. The title track Primordial painting the mood like a classic horror creature reveal, it’s both abrasive and calm, and the accompanying music video is shot like a horror film to accentuate the brutality and dark riffage in the track.

Itus music is mostly atmospheric and energetic, and the band states about their music, «We tried to let Primordial to have a much wider appeal than previous efforts of ours. Songs on the EP like Cloud Reader and This Can’t Be are much more accessible, especially with Vandenbosch’s newly developed clean singing. We think the heavier tracks will strike a nice balance with the mellower tracks on the EP as a whole».

«We chose to make Primordal the first song we release because to us, it embodies the aspect of human savagery. Primordial uses the idea of coming out of a euphoric bliss into a hellish existence. Its lyrics comment on what forces within people work to pull society back down to chaos. This is the most aggressive song on the EP with its crisp, and aggressive guitar tones that really make it stand out from the other songs».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*