Newsfeed

Thokkian Vortex: Story based on Sumerian and Akkadian mythology!

Thokkian Vortex – Thy Throne Is Mine

The black metal outfit Thokkian Vorted was founded fourteen years ago but it took ten years before the debut album Into The Nagual was released. Now the band speeds up making music and February 29th the sophomore release Thy Throne Is Mine will be released. The album has shredding guitar solos by Marcelo Mantus Vasco (Patria, Mysteriis) who is also the artist behind many  cover artworks of famous bands like Slayer, Kreator, Dimmu Borgir, 1349, Borknagar, and many more. The inspiring artwork has been created by the artist Moonroot. The track Banishing The Lion Of Kutha celebrate the new album,

Mastermind Lord Kaiaphas states: «Thy Throne Is Mine is simply the best Black Metal that I’m capable of creating thus far. As a whole, it’s an album with songs that are catchy and memorable. I didn’t want to make an album with every song sounding the same. For the lyrics of Banishing The Lion Of Kutha I created a story based on Sumerian and Akkadian mythology. This song has a warlike feeling.

Musically, Thokkian Vortex is Nordic style black metal as it was played in the 90’s by bands such as Mayhem, Emperor, Dark Funeral, Limbonic, Satyricon etc. The band is fronted by Lord Kaiaphas, the former vocalist of Norwegian black metal act, Ancient, the band features also guitarist Sabnock, bassist Sil, and drummer Asmodevs Draco Dvx (Azrath, 11, Naer Mataron, Kurgaall, Melechesh etc) in the ranks. The track Traverse The Tonal,

Lord Kaiaphas has played in Black Metal bands since 1992, and his role had always been mainly as a drummer, vocalist, and lyricist. Over the years Kaiaphas has acquired the skills of a producer/audio engineer and has built a professional home recording studio, thus, enabling him to have full control over all music composition and production. Therefore, Thokkian Vortex is the first true Black Metal project from Lord Kaiaphas. Without compromises, Lord Kaiaphas is able to present his pure vision of Black Metal art.

Thokkian Vortex is thematically inspired by all aspects of the occult and the black arts, from medieval satanism and witchcraft to nagualism and odinism. The definition of Thokkian Vortex is a crack or wormhole through which one’s astral body is sucked into a parallel dimension of unknown darkness.

Thokkian Vortex follows the traditional aesthetics of Black Metal, incorporating corpse paint, spikes, bullet belts, leather, blood, & ritualistic props in their live shows. Lord Kaiaphas delivers a dramatic and expressive performance, captivating the audience as he did with Ancient in the 90s.

The debut album from Thokkian Vortex, Into The Nagual was released at the end of January 2016 by Unexploded Records (Sweden). A highly listenable album comprising many different styles, timbres, a variety of rhythms from blast beats to D-beats, shredding guitar solos, Kaiaphas’s signature vocal stylings, atmospheric synthesizers, orchestral sections, and a solid production. The album also features guest musicians such as Lord Ahriman(Dark Funeral) and Scorpios(ex-Melechesh) among others.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*