Newsfeed

Funeral Cult: Deathdoom, textile, film industry and electronics

Funeral Cult - Possession Done

Łódź is the main center of the textile and film industry as well as the electronics and entertainment industry in Poland. Many music lovers will probably also find the city’s metal band Funeral Cult very entertaining?!

Possession Don is a new mini-album from legendary Polish metal band Funeral Cult, featuring three new tracks of uncompromising dark death-doom metal! The new material keeping their dark ambiance but giving their new tracks more death/doom atmosphere. The track Necroscope,

Funeral Cult was formed in 1993 by two friends Przemysław Pawlak (vocals) i Piotr Wilk (guitar). They wanted to play severe and slow music which brings aura of sorrow, melancholy and dark. Lyrics were focused on Slavic people, their gods and funeral ceremonies and rites. All that described and shaped Funeral Cult’s soul. The track Frost,

In 1996 Future Cult were supposed to record an EP, reissue Korowody Cieni and record their next full album. But everything went wrong and their label Millenium Records withdraws from the contract. Both parties ended in court. The trial lasted two years and the band was not able to do anything according to the contract conditions. This was the beginning of the end of Funeral Cult with their second album entitled Mystery Of Possession recorded in 1998 and never issued, and the band was disbanded in 1999.

In 2006 Karol Arkuszewski (drums) decided to reactivate the band. After 19 years he meets Piotr Wilk (guitar) again. They start to reshape new face of Funeral Cult and compose new tracks with a new millennium fresh approach but with the 90’s soul. Completing the line-up takes one year and Sylwester Wilk (guitar) and Grzegorz Krom (bass) join the band again. After Przemysław Pawlak (vocals) refusal they had to find new vocalist, this place was taken by Jacek Rybak. With this line-up the band starts to play live shows in 2018.

They decided to play only two old songs – The Wonderer from Korowody Cieni and Bojan’s Song from Mystery Of Possessio. The rest of the songs are new ones. Before the end of 2018 Paweł Matysiak (keyboards) returns to the band. This was the last factor which let the band to hit with the full strike. The full Korowody Cieni album.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*