Newsfeed

Steven Wilson: Intensely focused on production values

Steven Wilson - The Future Bites

Steve Wilson is best known for his work as leader of the band Porcupine Tree. In addition we find Wilson in many other music connections. One of them is as solo artist and close to midsummer he will relase his new album The Future Bites. The track Personal Chopper,

Through his various side projects Wildon has spanned a vast number of musical ideas and concepts. Some of the styles he has been known to utilize are heavy prog, psychedelic, electronica, post-rock, ambient music, drone, metal, and art rock. Furthermore, Wilson is intensely focused on production values, dynamic mixing and mastering, and all other sorts of building albums that sound best in high-quality systems. In short, Wilson has always been an artist that appeals to audiophiles and fans of meticulously produced music. This shows up strongly in each of his bands and projects, but it plays even more of a role in his solo efforts.

The  album The Future Bites is an exploration of how the human brain has evolved in the Internet era. As well as being Wilson’s sixth album, The Future Bites is also an online portal to a world of high concept design custom built for the ultra-modern consumer.

Where 2017’s To The Bone confronted the emerging global issues of post truth and fake news, The Future Bites places the listener in a world of 21st century addictions. It’s a place where on-going, very public experiments constantly take place into the affects of nascent technology on our lives. From out of control retail therapy, manipulative social media and the loss of individuality, The Future Bites is less a bleak vision of an approaching dystopia, more a curious reading of the here and now.

Musically, The Future Bites gleams. Featuring gorgeous electronic sounds warped by human intervention (King Ghost), soaring acoustics that head straight upwards into the stratosphere (12 Things I Forgot), relentless bass-driven Motorik grooves (Follower) and swampish, murky funk (Eminent Sleaze), it is Wilson’s most consistently and maybe best work to date. The album was recorded in London and co-produced by David Kosten (Bat For Lashes, Everything Everything) and Steven Wilson.

Online, The Future Bites is an open door to a world of purchase power where everything is marketable and nothing is too random to be put on sale. Inspired by such notable 21st century artefacts as the Virgil Abloh ceramic block and Vitality Air canned Canadian oxygen, The Future Bites is a fully designed consumer universe (built in collaboration with Baby and Crystal Spotlight) that’s been designed to be accessible and addictive to anyone from the casual fan to the hardcore collector.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6684 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*