Newsfeed

Elder: With own brand of progressive psychedelic rock

Elder - Omens

New Bedford is also called the «Whale Town», but in addition to this delicacy there are a band named Elder from New Bedford that for some music lovers could be considered as a delicacy. Elder was formed fifteen years ago and mixes heavy prog and psych, but over the year they have developed the music and matured.

Their first album was much more metal than progressive, then it changed. Bands undergo change over time and Elder is no exception, and their new release Omens is their fifth release and probably their best. Omens is the newest pillar in the construction of their own musical universe. With it, Elder further embrace experimentation in their brand of progressive psychedelic rock in which atmosphere, melody and structure are created and transformed again and again. The track Embers,

Omens offers five pretty lush and cinematic songs with massive riffs and intricate melodies that are well-sounding and fascinating. Omens showcase a band with much will to experiment and to dive into the most colorful parts of the psych palette. Omens is a concept album and the lyrics deal with the greed and over-consumption of humanity at the expense of our lives and the environment.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7159 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*