Newsfeed

Hammerheart: Finally new album….

Hammerheart - Distant Skies

Slovakian Heavy/Power Metal band Hammerheart just released their first single from the upcoming full length CD which is due later on this year. The song is called Distant Skies and features Blaze Bayley (ex-Iron Maiden) on lead vocals. It was time when the band’s debut album Dreamworks came out in 2006!

Hammerheart is perhaps the most expressive Slovakian heavy metal band of these days, which is proud to present itself to NWOBHM from their very beginning. The very first idea was set up in August 1994 by, at that time, scholarly and to the common society non-conforming rockers Denis Beláčik and Mark Estočin, who were able to put the first complete line-up together not sooner than only in May 1995. Jan Šintaj took the bass guitar and the drums were taken care of by Martin Bartánus. In this line-up the band existed until February 1996.

Then came Shisho – Denis Beláčik ‘ years long friend – and took the place of the bass. Several performances followed and yet in August of the same year the band started working on their very first studio demo recording named When Dark Dreams…”which was released a year later. After Martin Bartánus left in August 1998, Mario Zvara ex-Walkyrie took over his post. Thereafter the band was given its first very important music offer by the Metal Age Productions – participation on compilation The Grimoire Of Exalted Deeds, which resulted into the band going into the studio in March 1999 again.

The band recorded their promo material, which has been later used as an application to the prestigious competition Rock Made In Gambrinus. This is where Hammerheart finished in the final 2nd place within the attendance of more than 700 bands from former Czechoslovakia and through this success reserved itself an invitation to the great festival Noc Plná Hvezd in Trinec, Czech Republic. The band achieved remarkable success there. Audience really liked the performance and the media were impressed as well. In October 1999 the above mentioned compilation was released.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*