Newsfeed

Haken: Went in a more alternative direction….

Haken - Canary Yellow

Progressive rockers Haken recently revealed their new studio album Virus, the follow-up to 2018’s acclaimed album ‘Vector’, will be released on June 5th, 2020. Now they are pleased to launch the video for the album’s second single Canary Yellow, a striking animated clip created by Crystal Spotlight. Watch it now here:

The band comments: «For Canary Yellow, we went in a more alternative direction, since we’re all big fans of bands like Radiohead, Elbow and Peter Gabriel. Those are artists who can portray quite dark subject matter through really beautiful music. Since the Virus album is intended to be a metaphor for various negative tropes of society, we wanted to explore this idea in a variety of ways. Canary Yellow deals with the suppression of physical and mentally abusive relationships; something that can often remain hidden behind a seemingly happy facade».

«We once again returned to long time visual collaborators Crystal Spotlight for this ambitious animation and we’re absolutely thrilled with how well the visuals complement and enhance the atmosphere of the song. The video shows a seemingly idyllic family environment, but with a sense of sadness beneath the surface and absolute devastation looming on the horizon. They go about their day oblivious to the fact that they are mannequins living in a 1950s style Doom Town experiment».

The video for the album’s first single, Prosthetic, has reached over 200,000 views so far and the song has over 300,000 streams. You can watch the video now here:

The band recently started broadcasting from their new Twitch channel, and they will be going in-depth on how Canary Yellow was written and produced on May 8th, at 6pm UK time. Watch here.

By way of introduction, the band recorded a special video message to give some background to the new record.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6851 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*