Newsfeed

Alizarin: Clearly the choice for the final single…..

Alizarin - Last Semblance

Alizarin delivers Cinematic rock/metal centered around brooding melodies, wrapped in epic compositions. L.A. prog metallers Alizarin premiere their new single and video Heirloom from their upcoming album The Last Semblance out on July 10 2020.

Alizarin released their first full-length album Cast Zenith in 2018 and are now as mentioned above ready to release their new album The Last Semblance. Unlike their strictly instrumental debut record, this sophomore release features prominent vocals throughout. Rich harmonies and baritone resonance from Kay’s voice add a new dimension to the music, allowing the band’s sound to expand to truly uncharted territory.

About Heirloom the band comments: «This song was clearly the choice for the final single from this album. It is one of the most heavy-hitting, catchy, and melodic tunes that also captures many of the approaches we incorporate. Heirloom almost steps into power metal territory, while still holding a firm footing in groove-oriented progressive metal. Thematically, the song considers the timeline of humanity and our intellectual evolution. It looks at humans as emotionally charged and proud adolescents of sorts on this timeline, with a long way to go to find a more harmonious existence, if that time ever arrives». The track Elegry Simulacra,

The new album covers a wide spectrum of sonic landscapes and emphasizes the melodic journey over deliberate technique. The compositions on the record focus on a balance of each instrument, with less of an emphasis on the domination of guitar solos and a greater exploration of what each musician is capable of. The album draws influence from such groups as Porcupine Tree, Haken, Alice in Chains, Opeth, Portishead, and many more. The results are a sound that is challenging to define, pensive, and often at the crossroads of melody and dissonance.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*