Newsfeed

Ov Shadows: Let chaos guide your consciousness….

Ov Shadow - I Djävulens Avbild

Ov Shadows states, «Embrace your shadow self – your dark aspects. Let those harmless creatures turn into raging monsters. Let chaos guide your consciousness».

Ov Shadows will release their second full-length album in exactly twenty-four days! I Djävulens Avbild from the Swedish Black Metal band following 2018’s The Darkness Between Stars and features members from Waning and Obitus.

Ov Shadows is a band from Gothenberg, Sweden. Rising from the ashes of Waning, a band that all four members previously played in, Ov Shadows introduced their sound with the 2016 self-released EP”Monologues before releasing its first full-length album the above mentioned album The Darkness Between Stars in 2018.

This summer, Ov Shadows returns with their second full-length and first release on Hypnotic Dirge Records. Entitled I Djävulens Avbild (In the Devil’s Image), the new record presents Ov Shadows at an unprecedented ferocity and forward-momentum, and apparently very intent on proving that to their listeners immediately, as pummeling drums and a heavy galloping riff fill the speakers within seconds of the opening track Den Eld Som Tär Och Förvrider (The Fire That Eats And Distorts).

Throughout I Djävulens Avbild, the pace hardly ever lets up, instead taking you on an all-out sensory assault. The combination of infectious riffs, recurring hooks, blast beats, and tortured vocals create an enveloping claustrophobic and dark dissonance, as if a shroud has covered your face and defined forms have turned to shadows. Despite its unrelenting nature, the details really shine through on I Djävulens Avbild thanks to its clear production, precise musicianship, and deliberate flow.

The few times where the record does slow down become quite memorable due to the contrast. The use of powerful percussion and austere bass create a trance-inducing atmosphere while discordant tremolo-picked melodies soar overhead creating a wonderful juxtaposition that crescendos into catharsis.

I Djävulens Avbild Tracklist:

1             – Den Eld som Tär och Förvrider /

     The Fire That Consumes And Distorts (6:24)

2             – Blasfemiskt Crescendo/

     Blasphemous Crescendo (6:24)

3             – Under Dödens Vingar /

     Under the Wings of Death (5:44)

4             – Anakoretens Gap /

     The Maw of the Anchorite (5:06)

5             – I Djävulens Avbild /

     In the Devil’s Image (6:09)

6             – Spotsk / Defiant (6:36)

7             – Av Kunskap Krönt till Gud /

     By Knowledge Crowned God (6:34)

Total Playing Time: 42:57

Album credits:

Recorded, mixed & mastered by Ov Shadows  during the winter of 2019. All music and lyrics by Ov Shadows. Album art by: Mister Snöpuls.

Ov Shadows is about exploring and embracing the dark aspects that dwell within us all – your ‘shadows-self’ as Carl Jung expressed it. Our vision is to create an atmospheric Black Metal guided by chaos and darkness.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6811 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*