Newsfeed

Proscription: Expands it even more to an almost apocalyptic level…..

Proscription - Conduit

Proscription is Blackened Death Metal from the ashes of what was Maveth.

Although a brand-new entity to some, Proscription’s origins can be traced all the way to the late 90’s, back when Terry Christbutcher Clark was still living in his native Colorado, learning to raise hell with Excommunion. A decade later, after relocating to Finland, Maveth became his new vehicle and over the course of two demos, one album and one split CD redefined how dark death metal ought to be and sound. And while the band’s sudden demise in 2017 took everybody by surprise, instead of resting on his laurels, Christbutcher immediately vowed to follow the same path albeit under a new flag of hate, Proscription.

Spearheading a new, broader and even darker sound, Proscription aren’t Maveth Part 2, even more so since Christbutcher is here assisted by a whole new line-up, including Cruciatus from renowned Dark Descent Records alumni Latern who contributed to the music of Thy Black Nimbus Gate for instance. The result is as majestic as it is menacing sounding. Simply put, this is the kind of death metal that can swallow worlds and exterminate all light.

Only preceded by one digital only demo back in 2018, their first album Conduit, recorded between March and June 2019, showcases a new side to Christbutcher’s musical prowess while retaining that suffocating yet catchy trademark touch. Almost symphonic in parts (as hinted by the poignant intro Four Wings Within The Samiel, and with a new found sense of morbid melody emphasizing even more their taste for the epic, with a track like Thy Black Nimbus Gate almost suggesting the grand opening of the red sea itself, Conduit is not only an extension of Christbutcher’s unique vision, it expands it even more to an almost apocalyptic level. This is just the beginning… 

Recorded by K. Laanto at Sonic Violence Audio and mixed/mastered by Dave Otero at Flatline Audio. Cover art by Samuel Aray and logo by Christbutcher and Christophe Szpajdel and lyrics by Naas Alcameth. Guest vocals:Than Wilson (Casket Huffer) on Voiceless Calling andDave Otero on Thy Black Nimbus Gate. Proscription is: Apep – Bass, Mikko Koskinen – Drums, Cruciatus – Guitar and Christbutcher – Guitar/Vocals.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7110 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*