Newsfeed

Pure Reason Revolution: No boundaries became our manifesto……

Pure Reason Revolution – The Dark Third

Pure Reason Revolution announce reissue of The Dark Third.

Nearly 15 years on from its original release, Pure Reason Revolution’s much-lauded debut album ‘The Dark Third’ will be reissued as a Limited Edition 2CD Digipak & a Gatefold 180g 2LP+2CD on the 16th October 2020. The track The Dark Ambassador Of Dark Morning,

Jon Courtney comments: «Truly delighted the reissue of The Dark Third is coming out. Reading Gerard De Nerval & getting submerged in surrealist literature, meeting new friends at the University of Westminster with a shared set of influences, along with Chlöe & Andrew from our home town, Reading, TDT era was a thrilling creative time. We precociously muddled our way through the technology; our ambition & imaginations knew no boundaries, and No boundaries became our manifesto. Almost twenty years on from the first demos, we’re extremely happy the music is still exciting, connects and sounds relevant».

Chloë Alper adds: «In many ways The Dark Third was a seminal record for Pure Reason Revolution that marked our first big statement to the world. It shaped us and what we would become, and as such, we feel it is a very important record. I love this record and feel tremendously proud to see it reissued».

The reissues come in all new packaging, and feature new liner notes from band members Jon Courtney and Chloë Alper, as well as producer Paul Northfield. The CD edition features the album plus bonus tracks from the same period, and the LP edition features the album plus selected bonus tracks including the first vinyl appearance of the track ‘Golden Clothes’. It has also been newly remastered especially for the LP format.

The track-listing is as follows:

CD1:

1.    Aeropause

2.    Goshen’s Remains

3.    Apprentice of the Universe

4.    The Bright Ambassadors of morning

5.    Nimos and Tambos

6.    Voices in Winter/In The Realms of the Divine

7.    Bullitts Dominae

8.    Arrival/The Intention Craft

9.    He Tried to Show Them Magic/Ambassadors Return

10.    Asleep Under Eiderdown

CD2:

1.    In Aurélia  

2.    Borgens Vor

3.    The Exact Colour

4.    The Twyncyn/Trembling Willows

5.    Golden Clothes

2LP:

Side A

1.    Aeropause

2.    Goshen’s Remains

3.    Apprentice of the Universe

Side B

1.    The Bright Ambassadors of Morning

2.    Nimos and Tambos

3.    Voices in Winter/In The Realms of the Divine

Side C

1.    Bullitts Dominae

2.    Arrival/The Intention Craft

3.    He Tried To Show Them Magic/Ambassadors Return

4.    Asleep Under Eiderdown

Side D

1.    In Aurélia

2.    Golden Clothes

3.    The Exact Colour

4.    The Twyncyn/Trembling Willows

Originally released back in 2006 on Sony BMG, the record was produced by Paul Northfield (Rush, Porcupine Tree, Dream Theater), and features some of the bands best-loved tracks including ‘He Tried To Show Them Magic’, ‘The Intention Craft’ & ‘The Bright Ambassadors of Morning’. Watch the video for the latter here: https://youtu.be/bB5nyHp54CE.

Pure Reason Revolution’s first new studio album in nearly 10 years, Eupnea, was released in April. Watch the video for the track Ghosts & Typhoons here:

Pure Reason Revolution originally parted ways in November 2011 following touring in support of their 2010 album Hammer And Anvil. Since then, Jon Courtney started Bullet Height and released their debut album No Atonement in 2017, while Chloë Alper began a new band called Tiny Giant as well as playing live with the likes of Charli XCX and James.

The band originally formed back in 2003, releasing their much-loved debut album The Dark Third in 2006 via Sony BMG. They went on to release the albums Amor Vincit Omnia in 2009 and Hammer And Anvil in 2010.

Link:
Facebook

Pure Reason Revolution – The Dark Third

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*