Newsfeed

Devin Townsend: With appropriate way to introduce this concert….

Devin Townsend - Genesis

Devin Townsend will release Order Of Magnitude – Empath Live Volume 1 on October 23rd, 2020, a document of his Winter 2019 European tour that saw him taking on possibly his most ambitious live show to date.

Today sees the launch of the first clip from the release, and you can watch Devin Townsend and the Empath Volume 1 live band performing the fabulous track Genesis,

Devin Towsend comments: «Here is the first song we’ve chosen to release from the upcoming DVD concert, Order Of Magnitude which was the first volume of my Empath touring band cycle».

«This particular band consisted of ten people onstage, all without click tracks or backing tracks, with the aim of reproducing my work in a new and creative way. A lot of what I’ve done in the past has been very structured, and the opportunity to interpret the music with high degrees of improvisation and flow was a fantastic experience».

 «This song, Genesis from my latest album Empath seemed an appropriate way to introduce this concert to the audience. It’s kind of an example of musical anarchy in some ways- as the song is all over the place structurally to begin with.  But to have a chaotic piece of music, played by these extraordinary musicians I had the honor of being with, in a no-holds-barred production, was really cathartic. It was about being free to do whatever we wanted in a time where rigid ideas of what is acceptable or not are stronger than ever».

Recorded in December 2019 in London, UK on the penultimate night of the tour in support of his latest album Empath, this run of shows saw Devin joined by an incredible line-up of musicians. The band was made up of guitarists Mike Kenneally (ex-Frank Zappa) and Markus Reuter (Stick Men, The Crimson Project), drummer Morgen Agren (Kaipa, Mats & Morgan, Frank Zappa), bassist Nathan Navarro, Haken keyboard player Diego Tejeida, and guitarist/vocalist Ché Aimee Dorval, as well as vocalists Samantha & Anne Preis and Arabella Packford.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*