Newsfeed

Ovrfwrd: Born out of equal parts fate, happenstance and the desire for a high quality…..

Ovrfwrd - StarStuff

Ovrfwd is a four piece instrumental band born out of equal parts fate, happenstance and the desire for a high quality, complex sound. The title track StarStuff,

The band states, «Greetings all, we’re proud to announce the new Ovrfwrd album titled StarStuff.  We started writing this album in January and it was recorded in a five day recording session at the Hideaway Studio in NE Minneapolis. Thanks once again to Bryan Hanna for his mastery behind the board and Johnny Jones at COMA for the art. Release date is October 2nd. It will be released on 180 gram vinyl and digipak CD».

Line-up:

Richard Davenport: Drums, Percussion

Kyle Lund: Bass

Mark Ilaug: Guitars

Chris Malmgren: Keyboards

Guest musicians:

Paula Gudmundson: Flute

Brian Hanna: Congas

Ovrfwrd were formed in 2012 with drummer Rikki Davenport, guitarist Mark Ilaug, bassist Kyle Lund and keyboardist Chris Malmgren. They came together with diverse and complex backgrounds and musical influences. Initially the band was supposed to have a vocalist, but he didn’t show up at the recording sessions. The album Beyond The Visible Light was recorded in 5 days and is a adventure with many colors and textures.

They show some influences fom many bands of the 70’s Prog Rock scene with some intrusion in the Jazz Rock genre. Their debut Beyond The Visible Light was released in 2014 and is an adventurous listening journey with many colors and textures. In 2015 they released Fantasy Absent Reason (vinyl) continuing on the path of sonic textures and soundscapes. Together they have a common goal; to create and perform powerful, colorful, interesting and sonically descriptive music, engaging and pushing forward on the musical journey. Two years ago the third album Blurring The Lines … A Democracy Manifest was relased.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6824 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*