Newsfeed

Ozric Tentacles: Space music for people from the Earth to enjoy…..

The album Space For The Earth ebbs and flows through blissed-out soundscapes featuring incendiary guitar solos, space grooves and ambient atmospheres. The band behind Space For The Earth is the legendary Ozric Tentacles. The track Humbolt Currant,

Space For Earth have total time 47:25 and is the latest studio album by Ozric Tentacles. Written, recorded and produced throughout 2019/20 by Ed Wynne in his Blue Bubble Studios. This is a delightfully exploratory and diverse musical adventure comprising of seven new tracks. Ed Wynne feels that the recent lockdown, in a strange kind of way has provided space for the Earth to breathe for a while,  and for people to rediscover its resonant healing frequencies. This is space music for people from the Earth to enjoy.

Ozrics’ synth player Silas Neptune and drummer Balázs Szende join forces again with Ed Wynne on this album. It also features special guest appearances from former members:  Synth player Joie Hinton, drummer Nick Van Gelder, flautist Jon Egan and percussionist Paul Hankin. Psychedelic voyager Gracerooms also contributes additional synth layers.

Line-up: Ed Wynne – guitars, bass, synths, Silas Wynne – synths and Balázs Szende – drums. Gust musicians Paul Hankin – percussion, Joie Hinton – synths, Nick Van Gelder – drums, Champignon – flute and Gracerooms – additional synth.

Ozric Tentacles was formed in 1982 when Joie Hinton met up with Ed Wynne, Roly, Tig (Nick Van Gelder) and Gavin Griffith. After a session discussing imaginary breakfast cereals around a Stonehenge festival campfire, the band became Ozric Tentacles.

Ozric Tentacles are simply put, legends of the UK underground. Inspired by a myriad of music and musicians from Kraut-rockers Kraan to guitar maestro Steve Vai, from ethnic Arabic to electronic techno, from Jimi Hendrix to Steve Hillage. Ozric Tentacles music is a fusion of sounds, styles and genres that cannot be categorized nor plagiarized, such is its complexity. The 11 year bur very good track Sultrana Detrii,

The essence of the Ozric Tentacles remains essentially a free-willed musical unit oblivious to fashion trends and intent on exploring instrumental experimental music with an obsessive zeal. Formed in the early eighties, the Ozrics began life as a free-form psychedelic vehicle for jamming, attracting a dedicated fan-base at grassroots level by playing at all the free festivals to fans of space-rock, dub, psychedelia, and later on when the festivals had developed into raves, to fans of house and techno. Having then developed their own cottage industry – studio, label, tour bus, dedicated following – the Ozrics eventually achieved top ten album status in the UK with their 1993 album Jurassic Shift.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*