Newsfeed

Scherzoo: The musicians come and go but Thollot is faithful …..

Scherzoo - 05

Scherzoo is an Avant-Prog / Zeuhl / RIO /Canterbury band founded by the composer / multi-instrumentalist François Thollot around 2005 in Lyon. In addition to having an appetite for intricate music, Scherzoo also likes the opposite as the albums are called 01.02.03.04 and in 27 days the album 05 will be released. Listen at Bandcamp.

After the early years marked by a high instability, the line-up of the band is fixed in 2011 with the arrival of NI’s François Mignot (guitar) and Anthony Beart (bass), Jeremy Van Quackbeke (piano), Guillaume Lagache (saxophone), and with F.Thollot taking the drum seat. This line-up has recorded the two first albums of Scherzoo, entitled 01 (2011) and 02 (2012).

In 2013, F.Thollot is the new bassist, and hires Clement Curaudeau (drums, from Sulphat’Ketamine), Maxime Mantovani (guitar) and Renaud Vernet (sax). This new formula of the band then records the 03 album in 2014 and performs in a few festivals, including Freakshow (Wurzburg-Ger) and Soleil Zeuhl (Paris – Fra), sharing the bill with Guillaume Perret, Jean Louis or Wobbler.

A new instrumentation is then adopted, without guitar and sax but with a dual-keyboards formula and a whole new repertoire, which was recorded for the 04 album, released in September 2018. As of 2018 the line-up of the band is: François Thollot (Bass), Gregoire Plancher (Electric Piano, Mellotron), Anthony Pontet (Electric Piano, Organ) and Clément Curaudeau (Drums).

Scherzoo’s music is entirely instrumental and combines many influences from the various styles of progressive rock (Canterbury, Zeuhl, RIO, Jazz Fusion, Symphonic), but also in jazz and classical/contemporary music. All the band records have been released via Soleil Zeuhl label, and the first three albums have been mastered by Udi Koomran.

All compositions on 05 is by François Thollot exept XZ/02 and Baron Perché by Grégoire Planchet. 05 is recorded and Mixed by Yann Van Eijk and mastered by Raphaël Léger and Blériotte created the artwork.

Scherzoo thanks «Loris Furlan, Boris Cassone, Le Bar des Capucins, and all our friends who made this possible».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7110 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*