Newsfeed

Kilter: inspired by the unrelenting hustle and grind of New York City…..

Kilter - Axiom

I often wondered why jazz and metal not more often are melt together?! Obviously band like Panzerballet have heard about this thought and made music for me to satisfy my request! I`m joking of course, but there’s no joke that I was very glad when I found the band Kilter!

They melt together the two mentioned genres but with more jazz then metal. Both metal and jazz are rejected by the mainstream, value outside-the-box thinking and are often completely unpredictable. A marriage of this couple might deliver a very exciting music. Kilter succeed in making their pretty unique music I must admit.

Brooklyn experimental metal trio Kilter is headed overseas this October for the confirmed dates in Germany and Czechoslovakia thus far, joining German jazz metal band Panzerballet.  Bassist and composer Laurent David says, «Kilter can’t wait to open for the Panzerballet on their album release tour!». The track Behind Your Door,

In addition, the tour will see the band officially release the band’s critically acclaimed album Axiom on vinyl. The official release date will be October 2nd. Just in time for the band’s first show on October 5th. The track Spherical Bastards featuring Per Nilsson

·Oct. 5 — Fürth @ Kofferfabrik

·Oct. 6 — Prague @ Rock Cafe

·Oct. 8 — Regensburg @ Leerer Beutel

·Oct. 9 — München @ Backstage Werk

·Oct. 10 —  Würzburg @ Immerhin

·Oct. 11 — Berlin @ Kesselhaus

·Oct. 13 — Bremen @ Meisenfrei

·Oct 21 — Zürich @ Exil

·Oct 22 — Reutlingen @ franz.K        

Brooklyn trio Kilter released their debut full-length, Axiom early in 2020.  A follow-up to their 2018 self-titled EP, Axiom features instrumental metal-jazz inspired by the unrelenting hustle and grind of New York City.  Founder and bassist Laurent David (Label Alter-nativ) teamed up with drummer Kenny Grohowski ( Imperial Triumphant) and saxophonist Edward Rosenberg III (Jerseyband, Heart Of Barf) to create an daring and spontaneous work of avant-garde metal.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*