Newsfeed

DarWin : Thinking a lot about climate change…..

DarWin – Darwin: Frozen War 2

Iceland has only 364,134 inhabitants. Nevertheless, the country produces many good football players, handball players and chess players. In addition, there are an impressive number of really good musicians and bands that the Saga Island produces.

Today we present DarWin: Frozen War 2. The second album from the Icelandic composer Darwin is co-produced by Simon Phillips and also includes contributions from Matt Bissonette, Billy Sheehan, Guthrie Govan, Greg Howe, Derek Sherinian. Darwin will release the new album on November 6th.

Future History is taken from the new album by DarWin, DarWin 2: A Frozen War, the follow up to the Icelandic musician’s acclaimed debut Origin Of Specie. The album features the talents of legendary drummer Simon Phillips as well as Guthrie Govan, Greg Howe, Billie Sheehan, Derek Sherinian and lead vocalist Matt Bissonette. DarWin says: «I started working on this shortly after we finished the first album. We had been thinking a lot about climate change.  Those events actually affected our own lives very directly». The album was produced by DarWin and Simon Phillips, mainly in the USA and Iceland. The track Future History, (Featuring Simon Phillips, Billy Sheehan, Greg Howe & Matt Bissonette.

Once more DarWin has assembled a stunning ensemble of musicians. DarWin II: A Frozen War continues the core collaboration with Simon Phillips (drums, Toto/The Who/Jeff Beck), Matt Bissonette (Elton John, David Lee Roth, Ringo Starr) and DarWin. Joining them are powerhouse players Billy Sheehan (bass, Mr Big/ Steve Vai/Winery Dogs), Guthrie Govan (guitar, Aristocrats/Asia/Hans Zimmer/Steven Wilson), Greg Howe (guitar, Michael Jackson/Justin Timberlake), Derek Sherinian (keyboards, Dream Theater/Alice Cooper/Black Country Communion) and many more…

The second album builds on the themes of Origin Of Specie, – first single Nightmare Of My Dreams featured a stunning video centered around the theme of the recent wildfires = and filmed in areas of Australia directly affected. The other tracks build on DarWin’s sound – drawing the best elements of progressive rock with a depth of vocal sound scrapes and  songwriting.  There is a generous amount of guitar shred and heavy grooves on display for the rock faithful who demand athletic performances. The track Nightmare of My Dreams (Ft. Guthrie Govan, Simon Phillips, Billy Sheehan & Matt Bissonette.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*