Newsfeed

Autocatalytica: Seamlessly tread a vast expanse of musical territory…..

Autocatalytica - Cheggo

Autocatalytica states, »«We strives to seamlessly tread a vast expanse of musical territory with its progressive stylings, while still remaining true in its passion for metal, putting unbridled fury in a whole new light».

Autocatalytica will release the album Powerclashig Maximalism out October 16th. Autocatalytica is a bubbling cauldron of scatter-brained prog-metal insanity helmed by guitarist/vocalist Eric Thorfinnson.

Formed as a solo project in 2009, as an expressive outlet for Thorfinnson’s abstract angst and penchant for everything over the top. Thorfinnson has always drawn inspiration from a vast collage of different artists resulting in a sound that is sure to surprise and intrigue listeners of all persuasions. The track Zippler,

The LP Powerclashing Maximalism is the band third and it explores all corners of Autocatalytica’s sound in a tight 36-minute runtime over eight tracks, from the Meshuggah-esque stomp of Borndun to the Jazzy Math Rock of Cheggo. While at this time Autocatalytica exists solely as a recording project, no one knows what the future holds!

Thorfinnson’s comments on the album: »Powerclashing Maximalism is an expression of the many different facets of progressive and heavy music I am engaging at this point in my life, with little to no regard for thematic consistency between tracks. Each song is a fully realized Island of uniqueness that expresses something totally different from the previous one. On the last record, I felt like I was really losing perspective with what was good and quality (especially in the vocal department) seeing as I did so much of it completely isolated. With this record I really wanted to move away from that mindset and integrate as many collaborators as possible to create a sort of Broken Social Scene of metal type vibe. This was a fantastically inspiring experience and I am really grateful for having been able to work with so many different amazing musicians throughout the process».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*