Newsfeed

Sanguine Hum: With thirteen-minute prog epic…..

Sanguine Hum - A Trace Of Memory

Hu Sanguine Hum began as a musical collaboration between school friends Joff Winks and Matt Baber, who set about writing and recording a unique blend of musical compositions inspired by artists such as the Flaming Lips, Tortoise, Aphex Twin and Frank Zappa. 

The new album from Sanguine Hum A Trace Of Memory will be released by Bad Elephant Music on 20th November 2020. Following 2018’s widely acclaimed Now We Have Power, the new record sees the Hum on triumphant form, with seven new songs including a thirteen-minute prog epic, The Yellow Ship.

«The music on this album was written in a very short period of time during the summer of 2018», says keyboardist Matt Baber. «The plan was to then record the music quickly with the same spontaneous spirit, but over the course of the next 12 months the realities of trying to make the record happen whilst balancing ‘real life’ commitments meant that sadly we decided to drop the project. Fast forward to March 2020 and suddenly ‘real life’ added a slight twist to proceedings that we didn’t see coming! ».

«What a lovely surprise in such a strange year!», says Bad Elephant Music’s label manager, David Elliott. «Of course, once I heard A Trace Of Memory was only too happy for BEM to release it. It’s a fantastic record, and a great way to say a not-so-fond farewell to 2020».

A Trace Of Memory will be released on CD, vinyl and digital download on 6th November.

Track list:

    New Light

    The Yellow Ship

    Pyramids

    Thin Air

    Unstable Ground

    Still As The Sea

    Automaton

Line-up:

Joff Winks – Guitar, vocals, piano (3), string arrangements (2)

Matt Baber – Keyboards, synths, drums (4), field recordings

Brad Waissman – Bass, Stick, upright electric bass

Guest musicians:

Paul Mallyon – drums (2, 5, 6, 7)

Andrew Booker – electronic percussion (1), drums (3)

All songs written by Sanguine Hum.

 Recorded and mixed at various homes March to July 2020.

Additional music from demos recorded in 2018-19.

Mixed July/August 2020 by Joff Winks and Matt Baber.

Mastered by Tim Turan at Turan Audio, Oxford, August 28th 2020.

Cover image – Brad Waissman

Design – Meriel Waissman

Logo – Carl Glover.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6715 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*