Newsfeed

Ring Van Möbius: Majestic offering from progressive time travelers….

Analog purists Ring Van Möbius are known for being true to the original progressive rockphilosophy, combining 60’s/70’s instruments with the old art of tape recording, adding their own touch of musical creative madness. The Norwegian trio delivers their second album The 3rdMajesty in mesmerizing manner – a Hammond-driven progressive pearl which could just as easily have been released in 1971 as in 2020. The track Illuminati,

This epic record includes lengthy opuses -incorporating instruments such as tubular bells, theremin, a string quartet, timpani and a massive modular synthesizer to name a few, in addition to the raw power of the Hammond organ, Fender Rhodes, drums and electric bass guitar – recorded in their Spectral Tape Studio and mastered at Lunds Lyd. The lyrical themes are of rather abstract nature, dealing with the great universal questions, as well as saddening relevant issues of today’s society. This album stands as a tasteful, dynamic journey through the soundscapes of nostalgic joy!

1.)The Seven Movements Of The Third Majesty (22:06)

            Universal

            Spectrum

            Reaction

            Bilateral

            Zenith

            Strife of The Icons

            Altitude Over Azimuth

2.) Illuminati (05:33)

3.) Distant Sphere (11:11)

4.) The Möbius Ring (09:01)

(Total playing time 47:51)

Ring Van Möbius line-up:

Thor Erik Helgesen: Vocals, Hammond L100, Spectral Modular Synthesis System, Fender

Rhodes, Clavinet D6, piano

Håvard Rasmussen: Fender Bass VI, Moog Theremin, Ring Modulator and Space Echo effects

Dag Olav Husås: Glockenspiel, chimes, timpani, gong, tubular bells, cymbals, drums and backing vocals.

String quartet:

Naho Nayuki – 1st violin

Nora Myrset Asheim – 2nd violin

Darya Govorun – Viola

Petro Sokach – Cello

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*