Newsfeed

Cult Burial: Showcase a real strength in dynamic songwriting…..

Cult Burial – Cult Burial

Rarely does an extreme metal band drop out of nowhere with a fully formed sound, and yet Cult Burial do just that. While their name may imply another group hopping on the dime-a-dozen OSDM revival trend, this London group quickly show that there is a lot more than meets the eye on their self-titled début, coming hot off the back of a well-received two-track EP.

The smooth sepulchral blend flits across the spectrum; while ostensibly a modern black/death metal outfit, Cult Burial have no qualms about incorporating the crushing low-end of doom metal and post-metal. Other individual tracks branch out even further from the formula – lead single Moribund draws from old school death metal’s HM2-drenched tremolo, while Plague and Chaos stretch into progressive territory and showcase a real strength in dynamic songwriting – not a moment is wasted.

Aside from the songwriting, the execution of each track is magnificent. Simon Langford’s composition pairs effortlessly with César Moreira’s varied vocal delivery – potent growls and twisted snarls collide with the daring range of styles employed, from the hefty groove in opener Dethroner reminiscent of Belphegor to the full black/death/doom amalgamation that rounds out Sorrow. The lyrics, which eschew the expected s—– worshipping traits, instead turn inward and speak on topics related to death and a sense of purpose (or a lack thereof) in captivating detail.

Despite having only two tracks to their name prior to this release, Cult Burial have already begun to build a name for themselves – No Clean Singing pegged Sorrow as «further proof that Cult Burial is a band to watch closely, and it won’t be long before this album starts turning heads and causing a stir».

Lyrics and vocals by César Moreira and music by Simon Langford, and additional guitars by Felipe Grüber. Mixed by Simon Langford and mastered by Chris Coulter at Decimal Studios.

Track Listing:

1.Dethroner

2. Moribund

3. Chaos

4. Abyss

5. Plague

6. Kill

7. End

8. Forever

9. Sorrow

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5524 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*