Newsfeed

Ellesmere: With top notch cover art and music….

Ellesmere - Wyrd

Ellesmere is the brainchild of Roberto Vitelli already known as the former bass and guitar player with Taproban, and Wyrd is the 2020 album. An album with symphonic-prog music led by Italian multi-instrumentalist Roberto Vitelli, and supported by many very clever musician from all around the world. Influences include classic bands as Yes and King Crimson, contemporary groups as Transatlantic, Flower Kings and Spock’s Beard, and there’s also a notable jazz influence.

The cover art is fantastic and very prog looking, and Wyrd deserves admiration starting from the cover artwork made by Rodney Matthews (Rick Wakeman, Asia, Uriah Heep, Hawkwind, Magnum, Nazareth, Eloy, Scorpions and many others), an iconic illustrator at least equal to the legendary Roger Dean.

Tracklist:

01. Challenge (7-25)

02. The Eary Manor (6-23)

03. Endeavour (8-23)

04. Ajar (8-04)

05. Endeless (13-13)

Lne-up

– Roberto Vitelli / bass, guitars, bass pedals

– Fabio Bonuglia / keyboards

– Mattias Olsson / drums

With:

– Tony Pagliuca / keyboards

– Tomas Bodin / keyboards

– Fabio Liberatori / keyboards

– David Jackson / saxophone

– David Cross / violin

– John Hackett / flute

– Luciano Regoli / vocals

– Giorgio Pizzala / vocals

Roberto Vitelli is bass and guitar player, author of all the music and lyrics, surprisingly comes back just one year after their second album Ellesmere II/ From Sea And Beyond with an amazing work in terms of freshness, energy, impact and meticulous attention towards its sound and arrangements.

Wyrd is therefore a third epic and even more enthralling chapter than the previous one, almost completely instrumental and captivating from the first minute to the very last one. As per tradition, Wyrd also involves a series of prog-related prestigious guests: Mattias Olsson (Änglagård, White Willow / drums), Tomas Bodin (The Flower Kings / keyboards), David Cross (King Crimson / violin), John Hackett (brother of the famous Steve Hackett and a constant presence in his solo records / flute), David Jackson (Van Der Graaf Generator, Osanna / saxophone), Tony Pagliuca (Le Orme / keyboards), Luciano Regoli (Raccomandata Ricevuta Ritorno / voice), Fabio Liberatori (Loy & Altomare, Lucio Dalla, Ron / keyboards) and Giorgio Pizzala (vocals).

In a path of musical and stylistic evolution that started from the acoustic and pastoral prog of Les Châteaux De La Loire (2015) Wyrd does not represent point of arrival, but another passage towards new unexplored lands!

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*