Newsfeed

Worthless: With melancholy and all kinds of related unstable emotions….

Worthless - Melancholic Rites

Finland’s death metal unit Worthless return with their sophomore album Melancholic Rites. Just like the title suggests, the central theme of the new album is melancholy and all kinds of related unstable emotions. The word melancholy itself is an old one and has many more meanings and relations than just the most obvious ones we think of today. Among other things, it used to be one of the deadly sins.

Founded in 2009 Finnish death metal band Worthless is about to release their 3rd album Melancholic Rites on 6th of November 2020. Their musical approach to death metal can be best described as old school & caveman-like where ruthlessly hammered faster songs and passages are being followed by slower and oppressing heavy ones.

Just like the title suggests, the central theme of the new album is melancholy and all kinds of related unstable emotions. The word melancholy itself is an old one and has many more meanings and relations than just the most obvious ones we think of today. Among other things it has used to be one of the dead sins.

So far Worthless has put out a demo, two full length albums and a split as well as played numerous shows in Finland. Their second album Grim Catharsis (2015) was described as «one of the best death metal albums of the year»

 Finnish premiere metal magazine Inferno gave the rating 4.5/5 as well as 6/7 in Metal Hammer Germany. The split album (2017) with Finnish thrash metal pioneers A.R.G. was also praised in Inferno with the following words: «Loins of Babylon is a vigorously hammering song with a melodic hook and it is one of the best tracks of Worthless. Apocalyptic grimness and maniacally galloping songs are in line with the previous album Grim Catharsis».

Melancholic Rites was r ecorded and mixed by Panu Raatikainen at Studio Rantajätkät, and mastered by Jaakko Viitalähde / Virtalähde, and produced by Worthless & Panu Raatikainen.

Line-up:

Toni Pekkala – guitars, bass & vocals

Petri Hartikainen – drums & percussion

Tracklist:

1. Carnival Of Sin

2. Seeds of Degeneration

3. Vantablack

4. Melancholia Metamorphosis

5. Lunatic

6. Choreomania

7. The Mighty Madness

8. The Last Exit

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6828 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*