Newsfeed

Deluge Grander: Presence of clarinet, trombone, cello etc…..

Deluge Grander - Lunarians

Out of Baltimore, with the dissolution of Cerebus Effect after three releases, Dan Britton and Patrick Gaffney formed a new group which became known as Deluge Grander. This first release presents a softer sound than that of Cerebus Effect. Cerebus was labeled Canterbury Metal due to its eclectic style which employed use of elements from various musical genres such as the two mentioned above and the obvious fusion/jazz-rock basis. That same basis is also found on Deluge Grander, only this band has stripped itself from the metallic sounds and instead now incorporates a more symphonic rock based approach.

Deluge Grander have release the album Lunarians recently. The presence and prominence of instruments such as bass clarinet, cello, clarinet, flute, oboe, trombone, trumpet, and violin might push some of the music on the new album Lunarians towards classical music, but probably not far enough for it to no longer be rounded off to prog.

Some of the musical ideas on the new album are also on the album Oceanarium (2017), which also has some ideas from the album Heliotians (2014), most copies of which also had hand-painted artwork and hand-written lyrics. (HeliOTIANs + LunARIANs ~ OCEANARIUM) However, most ideas that are on two of these albums appear in drastically different arrangements that most listeners probably won’t recognize.

Tracklist:

1. Terrestrial Debridement (8:55)

2. The Rabbit and the Buffalo (13:53)

3. Sepharial Academy (6:51)

4. Provisional Derangement (6:44)

5. Torn Amoonder (2:41)

6. Lunocand Of Ruia (6:15)

Total Time 45:19

Line-up

Brett d’Anon: bass, guitars

Dan Britton: keyboards, guitars, vocals

Patrick Gaffney: drums

Christopher West: compositional contributions

   With

Neil Brown: trumpet

Steve Churchill: oboe

Brian Falkowski: flute, clarinet

Aaron Gage: vocals

Denis Malloy: bass clarinet

Corey Sansolo: trombone

Natalie Spehar: cello

Zack Stachowski: violin

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6836 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*