Newsfeed

Heyoka`s Mirror: Each song represents an era, an event…..

Heyoka`s Mirror - The Uninvited King

Heyoka’s Mirror is a fascinating band from Calgary and they offers very good progressive rock/metal music and the band has international roots.

The heyoka (heyókȟa, also spelled haokah, heyokha) is a kind of sacred clown in the culture of the Lakota people of the Great Plains of North America. The band Heyoka`s Mirror states about this phenomena, «The spirit of a Heyoka is the Great Mirror. When you connect to a Heyoka, what you see in them will show you what you need to work on to evolve spiritually».

The band was brought to life in the summer of 2015 by founding members Andrew Balboa and Omar Sultan, later that year joined by drummer Bayan Sharafi who found his home in Heyoka’s Mirror. Heyoka’s Mirror will be releasing their debut full-length album in the first quarter of 2021, and the album is entitled The Uninvited King.

No one is better at describing the lyrics than the band themselves, so we let them do!

«Our album talks about a man who we like to call Mr. Loomis. Mr. Loomis has had a very rough life from the moment he was a little boy. His dad abused him not only mentally but also physically. Each song represents an era, an event, and a character that Loomis met in his life. At the beginning he thought his abusive father was to blame for everything bad that happened in his life. He never asked to be born or to have him as a father. So he saw it as the king of his household…a king who was uninvited. Later in the album he realizes that his dad wasn’t the Uninvited King…but all the feelings/trauma/ideas that were created because of his childhood. All those feelings were uninvited».

  1. Deal With The Devil
  • Asylum
  • Face Of Void
  • Time Manager
  • Chronovisor
  • Face Of Void

Heyoka’s Mirror played their first show in the winter of 2015, a talent showcase/competition organized by Landmark Events, which the band won! Rahbek Salomons filled in for bass guitar for these shows and helped Heyoka’s Mirror win and get their music out to Calgary and surrounding areas, Rahbek Salomons and Heyoka’s Mirror parted ways shortly after that.

During this time, Andrew Balboa and Omar Sultankept writing music for their first EP and started writing music for what would end up being their first album. Jumping to 2017, Heyoka’s Mirror released their first EP Loss Of Contact With Reality on December 4. At the end of 2018, drummer Bayan Sharafi left the band to follow his career. During 2019, Andrew Balboa and Omar Sultan finished writing the first Heyoka’s Mirror full-length album and began recording with the help of Casey Lewis and Johnny Kerr on drums, and Brendan Rothwell on bass at Echo Base Studios.

During 2020, Heyoka’s Mirror released two music videos under the direction of Seth Williams. Their first video Asylum, released on February 10, was nominated as Best Music Video for 2020 by the YYC Music Awards.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*