Newsfeed

R.I.P. Tim Bogert

Tim Bogert of Vanilla Fudge during VH1 Classic Presents "Decades Rock Live: A Tribute to the Doors" - August 5, 2005 at Trump Taj Mahal in Atlantic City, New Jersey, United States. (Photo by Nick Valinote/FilmMagic)

Unfortunately, we at Permafrost once again have to report about one of rock’s great and most significant musicians who is no longer with us.

Tim Bogert, a legendary bassist best known as part of the bands Vanilla Fudge, Cactus and the trio Beck, Bogert & Appice, has died of cancer at the age of 76.

His frequent collaborator and bandmate, Carmine Appice have paid tribute to Bogert with this statement,

«Tim was a one of a kind bass player. He inspired many, many bass players worldwide. He was as masterful at shredding as he was holding down a groove, and Tim introduced a new level of virtuosity into rock bass playing, No one played like Tim. He created bass solos that drove audiences to a frenzy every time he played one. And he played a different solo every night. He was the last of the legendary 60’s bass players».

Vanilla Fudge was formed in the ’60s with Bogert, Appice, Vince Martell and Mark Stein. They recorded five albums between 1967 and 1969, which included their hit covers of the Supremes’ You Keep Me Hangin’ On and the Beatles’ Ticket to Ride.

 In 1970, Vanilla Fudge disbanded and Bogert and Appice briefly created Cactus along with guitarist Jim McCarty and vocalist Rusty Day. However, the group soon disbanded in 1972, and Bogert and Appice teamed up with guitarist Jeff Beck to form the power trio Beck, Bogert & Appice. They produced one self-titled album in 1973 and disbanded the following year.

Bogert then joined Bobby and the Midnites, a side project formed by Bob Weir of the Grateful Dead. Though he toured with the group, Bogert left before their debut album was released, joining the U.K. group Boxer in 1977. In 1981, Bogert became a faculty member at the Musicians Institute in Los Angeles, but continued to record, releasing his second album, Master’s Brew, in 1983 and releasing Mystery with Vanilla Fudge in 1984.

Om Ulf Backstrøm (5522 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*