Newsfeed

Royal Jake: With first ever cover song…..

Royal Jake - Perpetration

Some days ago Royal Jake from Belgium has released a new video/single called Perpetration, on their official Youtube channel.

 While queen Corona rules this planet for almost a year now, it is very hard to look forward for everyone involved in the music business. Also for Royal Jake. Instead of looking into the massive abyss the future is at the moment, they went down memory lane…

Somewhere in the late 90’s metal and hardcore scene, lays a part of Royal Jake`s legacy. In a nostalgic lookback to those days, the idea for covering a Sad Origin song was born. Perpetration is a first-ever cover for Royal Jake and is their tribute to a legendary era for Belgian underground music.

Royal Jake is a 4-piece metal/HxC/metalcore band influenced by many old and new bands found in metal, metalcore, hardcore and all its sub-genres. Becoming active in 2010 as 3-headed band, they released their first demo Triple Crown Dem’ in 2012. Two years later Arjen replaced Joris on guitar. A first EP called Tenacity was released halfway 2015. Getting more support within the Belgian scene, 2016 brings a new release for the band. No compromise were made and the band recorded 5 brutal songs for the EP called Retaliate – The Answer.

2019 was the year Tijs joined the band on 2nd guitar and became a year filled with many great shows. Fueled with inspiration, 2020 was going to be the year in which Royal Jake was going to record their first full length. And then there was the pandemic. Still there was some great news at the end of 2020 when they joined the Force Shows & Bookings roster. And the journey continues…

Through the years Royal Jake has played many shows all over Belgium and The Netherlands, and shared stage with bands such as As Prayers Fail, BEAR, Empty Handed, Cedron, Reach The Shore, Knives To A Gunfight, Hexa Mera, Copia, Colors Dead Bleed, Pushed To Far, Reject The Sickness, Carrion, Signs Of Algorithm, Carry the Weight, Ciconia, Descomunal and many more…

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*