Newsfeed

Pixels & Sound: With debut concept album…..

Pixels & Sound - Sentimentalism

Pixels & Sound is a Sydney-based progressive rock band released their debut concept record, Sentimentalism, on February 18th, 2021. The band consists of core songwriters, Reece Denton and Daniel Mckittrick, along with a collective of outside contributors including Anubis’ Anthony Stewart and David Eaton, among others. Influences include Steven Wilson, Anathema and Pink Floyd.

The band states about the album, «Reece Denton’s father passes away in the early hours of Sunday, the 17th of October, 2010, just seven months after being diagnosed with stage four lung cancer. The very next day, Reece Dentonshows up for the first day of his HSC exams – the beginnings of a habit to not deal with emotions and grief properly and just continue on as normal».

«Entering into young adulthood, Reece Denton goes on through life’s usual trials and tribulations, but without the help and guidance of his father. Small things amount to more than they should, but, again, are not properly dealt with. Eventually, he cracks and deep depression and severe anxiety take hold».

«Out of the depths of this inner darkness, however, Reece Renton eventually seeks out professional help and, with the compassion of those closest to him, finds inner peace. This is Sentimentalism».

«Sentimentalism is a deeply personal story of very slowly conquering grief conceptualized into a long-form album format. Five to ten years in the making, depending on how technical you want to get, it features guest performances by all six members of Anubis, upcoming singer-songwriter, Sarah Vella, as well as a large sample of Reece’s closest friends, collectively referred to here as The Sentimental Voices».

Album facts:

All music written by Reece Denton, except track one, two and ten written by Reece Denton and Anthony Stewart, track eleven written by Reece Denton and Daniel Mckittrick, and track twelve written by Reece Denton, Anthony Stewart and Sarah Vella. All lyrics written by Reece Denton, except track one, ten and twelve written by Reece Denton and Anthony Stewart. Influences include Steven Wilson, Anathema and Pink Floyd.

Tracklist:

1. Take Flight (1:29)

2. Break (2:40)

3. Good Morning Melody (4:40)

4. Kinshipwreck (6:03)

5. Five Months Later (7:27)

6. The Sleeping Song (6:22)

7. The Release (3:45)

8. Cancer (6:41)

9. Eye Of The Storm (7:03)

10. Growing Symptoms (21:42)

11. The Uplift (2:00)

12. Opportunity (8:45)

13. Like In The Movies (Bonus Track) (3:15)

Total Time 81:52

Line-up:

Reece Denton – Lead vocals, guitars and drums

Daniel Mckittrick – Guitars, mandolins and backing vocals

Anthony Stewart – Bass, guitars (9) and backing vocals

    With:

Sarah Vella – Lead and backing vocals

David Eaton (Anubis) – Keyboards, guitar solo (10) and backing vocals

Douglas Skene (Hemina/Anubis) – Guitar solo (12) and backing vocals

Dean Bennison (Anubis) – Guitar solo (5)

Robert James Moulding (Anubis) – Backing vocals (2, 8, 10)

The Sentimental Voices – Backing vocals:

Sopranos: Riley Beech, Rebecca Bennison, Renee Ciappara, Ibrahim Davids, Reece Denton, David Eaton, Michelle Etherington-Nowell, Alex Fabri, Peri Macdonald, Kristina Maggio, Daniel Mckittrick, Stephanie Orellana, Sarah Pineda, Douglas Skene, Jessica Skene, Anthony Stewart, Joshua Szafranski, Aminah Tabbaa, Sarah Vella, David Wallace, Lachlan Winters and Thomas Winters.

Altos: Rebecca Bennison, Phil Birkenhead, Sophie Botta, Nicholas Ciappara, Renee Ciappara, Judd Cosio, Mark Davis, Reece Denton, David Eaton, Ahmed El-Ayoubi, Lucca Etherington-Nowell, Alex Fabri, Jolyon Gray, Lachlan Green, Geoff Hargreaves, Royce Legaspi, Kristina Maggio, Robert James Moulding, Jessica Orellana, Douglas Skene, Jessica Skene, Hannah Smith, Anthony Stewart, Joshua Szafranski, Sarah Vella, David Wallace, Lachlan Winters and Thomas Winters.

Tenors: Riley Beech, Dean Bennison, Phil Birkenhead, Nicholas Ciappara, Ezra Cordova, Tiahna Davis, Diosa Denton, Reece Denton, David Eaton, Alex Fabri, Jack Franklin, Lachlan Green, Geoff Hargreaves, Lance Holland-Keen, Johnry Pineda, Joshua Pineda, Keith Pineda, Lachlan Reed, Douglas Skene, Anthony Stewart, Joshua Szafranski, Layth Tabbaa, Sarah Vella, Ben Waights, David Wallace, Lachlan Winters and Thomas Winters.

Basses: Riley Beech, Ibrahim Davids, Reece Denton, David Eaton, Steven Eaton, Lachlan Green, Geoff Hargreaves, Daniel Mckittrick, Phil Nowell, Joshua Pineda, Douglas Skene, Anthony Stewart, Joshua Szafranski, Federico Trillo, David Wallace, Bradley Ward, Lachlan Winters and Thomas Winters.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*