Newsfeed

Valcata: With new standalone single…..

Valcata - Tower

The symphonic metal collective Valcata will release a new standalone single Tower on February 12th,

«We hope you’re as excited for this release as we are», writes composer Oha Cade,

Valcata is a symphonic/progressive metal opera collective assembled by Oha Cade, a composer based in New York. The music is produced online in its entirety and features musicians from around the globe, including both emerging and established artists.

Oha Cade is the creator of Valcata. Originally from Cork, Ireland, he now resides in Brooklyn, New York, from where he curates the project. He is a self-taught pianist and composer.

The planet Valcata has suffered mass extinction from a heatwave that has escalated over the last century. Special teams have been deployed into the galaxies in search of salvation. Earth is one of many possible destinations.

To make a video many people must participate, and the making of Tower is no exception!

Mixing and mastering: Jacob Hansen (Pyramaze, Volbeat, Amaranthe, Delain)

Vocalists: Hadi Kiani (Gereh, The Frame, Deaton LeMay Project) — as Hessabi

Angel Wolf-Black (Goditha, Alexandra Zerner, Vivaldi Metal Project) — as Hypatia

Joshua Morse (The Doubted) — as Morbus

Guitars: João Miguel (Enblood, Tokyo Wanderer)

Bass: Chris Kollias (SL Theory, Serenity Broken, Persona Non Grata)

Drums: Jonas Schütz (Sacrosanct, Sapiency, Eraserhead, Diësis, Condemned to Dream, First Encounter, Oceanrise)

Sgtrings: Nathaniel Wolkstein (Just Nathaniel, Gravity the Architect, Imagine the Moon)

Synths: Oha Cade

Atrwork: Joshua McQuary (McMonster)

Stereo 27 Productions

Music and lyrics written by Oha Cade

Additional clean backing vocals by Joshua Morse

Special thanks to Pete Rawcliffe

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*