Newsfeed

Illusori: Fast guitar gallops, an Eastern flavor, a melodic chorus…..

Illusori – Crimson Wreath

The band comments,

«This is the opening track of the album is Besetting Sins, and also our first single off the Crimson Wreath album. A very heavy song with fast guitar gallops, an Eastern flavor, a melodic chorus and a progressive twin guitar melody in the middle of the song. It speaks about religion, the Seven Deadly Sins and especially about an ancient Greek emotion called Acedia…».

Set to release their third full-length Crimson Wreath on May 21, 2021 via Rockshots Records, Greece’s prog power Illusory are sharing the record’s next single and title track.

«The eponymous title of the album is a very complex song. It starts with some clean guitars and a beautiful piano theme and by the end of it, everything changes! There is a strong bridge in the middle, with some really big-sounding guitars and a tribal drumming part, which leads into a twin-guitar melody followed by keyboards and a great vocal bridge! Crimson Wreath is about a land invasion nowadays and it describes the emotions of the people who woke up under attack», adds the band. The title track Crimson Wreath,

Having opened for such legendary acts Blue Oyster Cult, Warrel Dane, Geoff Tate, and Gus G, Illusory’s new album Crimson Wreath is the next step in their widely praised evolution to follow 2016’s Polysllabic (7hard/7us) and 2013’s The Ivory Tower (The Leaders Records).

Dee Theodorou – Vocals

George Papantonis – Guitars

Greg Bakos – Guitars

Niki Danos – Bass

Makis Vandoros – Keyboards

Costas Koulis

Melodic, riffy, cerebral, and complex Crimson Wreath is a very emotional and melodic release, yet heavy and strong at the same time. Both new fans and ones who have been listening to the band for years will indulge themselves in this latest offering of classic, progressive, epic, and thrashy performances. Lyrical themes found on Crimson Wreath are mostly anti-war, but the full length also includes a thematic unit consisting of three songs that deal with human loss.

The band comments,

Crimson Wreath has a very warm and solid sound and we feel very proud of the production we have done for it. It is an album that we recorded during one of the toughest times of our lives. We self-produced it with Yiannis and Dee doing an exceptional job mixing and mastering the tracks. It just sounds humongous! We feel we truly captured what we wanted to achieve in C.W».

Illusoro is for fans of Iron Maiden, Queensryche, Savatage, Jag Panzer etc.

Track Listing:

1. Besetting Sins (5:01)

2. Acedia (2:11)

3. Crimson Wreath (6:35)

4. Immortal No (4:25)

5. All Shall Fade (1:51)

6. All Blood Red (5:48)

7. The Voice Inside Me (1:28)

8. S.T. Forsaken (8:08)

9. Ashes To Dust (5:51)

10. A Poem I Couldn’t Rhyme (4:22)

An Opus Of Loss And Sorrow:

11. Pedestal I: Past Forever Last  (6:07)

12. Pedestal II: The Isle Of Shadows (9:08)

13. Pedestal III: Agony’s Last (6:53)

14. Fortress Of Sadness (10:04)

Album Length: 1:18:00

Line-up:

Dee Theodorou – Vocals

George Papantonis – Guitars

Greg Bakos – Guitars

Niki Danos – Bass

Makis Vandoros – Keyboards

Costas Koulis – Drums

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*