Newsfeed

Stefano Panunzi: Expertly blends cinematic art rock with ambient and jazz influences…..

Stefano Panunzi - Beyond The Illusion

Stefano Panunzi’s 2021 release with his third album, Beyond The Illusion, expertly blends cinematic art rock with ambient and jazz influences. Guests include Tim Bowness, Nicola Lori, Gavin Harrison, Grice, Luca Calabrese, Michael Bearpark, Fabio Fraschini, Davide Alivernini, Cristiano Capobianco, Yuri Croscenko, Lorenzo Feliciati, Monica Canfora and Dario Vero. Beyond The Illusion is set for release on 26 March 2021and distributed by Burning Shed.

Beyond The Illusion is the new album by the keyboardist Stefano Panunzi. A Roman musician who has been working on his own for more than a decade, Panunzi imbues his albums with strong instrumental echoes that refer directly to the work of Jansen, Barbieri & Karn, Porcupine Tree, No-Man, and King Crimson’s ProjeKCts series. Beyond The Illusion is a moody collage of progressive influences: an album which has its roots in art rock and ambient jazz, cinematic soundscape and alternative rock. The track Ad Occhi Chiusi (With Closed Eyes) from the band Fjieri.

In his third solo album, consisting of 12 tracks (on CD and 9 on LP), Panunzi teamed up with internationally renowned artists, whom he enthusiastically directed: GRICE, Tim Bowness (No-Man), Monica Canfora, Nicola Lori (Fijeri), Cristiano Capobianco, Lorenzo Feliciati (Tiromancino, Niccolò Fabi, Pat Mastellotto, Roy Powell, Colin Edwin), Fabio Fraschini (Novembre, Zero Assoluto, Il Volo, Marina Rei), Ivan Ricchiuto, Luca Calabrese (Isildurs Bane, Richard Barbieri), Mike Applebaum (Ennio Morricone, Jovanotti, Zucchero, Tiromancino), Mike Bearpark (Tim Bowness, No-Man), Yuri Croscenko, Davide Alivernini, Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson, The Pineapple Thief) and Dario Vero (orchestrator, conductor and soundtrack composer). The track Fades from the album A Rose.

Stefano Panunzi is a Roman musician. In his solo albums, Timelines” (2005),”A Rose (2009) and the latest, Beyond The Illusion (2021), and with Fijeri – a real supergroup founded in 1997 with multi-instrumentalist Nicola Lori – he has often been accompanied by talented musicians such as Jakko Jakszyk (King Crimson, Panunzi co-wrote two tracks on Jakszyk’s album Secrets & Lies), Mick Karn (Japan), Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson, The Pineapple Thief), Tim Bowness (No-Man), Richard Barbieri (Japan, Porcupine Tree), Markus Reuter (The Crimson ProjeKct), Robby Aceto (David Sylvian, Tom Tom Club), Thomas Leer (The The), Nicola Alesini, Haco and Peter Chilvers (Brian Eno), among many others. The track Portrait,

Among the tracks are The Bench, dedicated to the late pen pal Mick Karn of Japan (he played on Panunzi’s first two solo albums); I Go Deeper, written with Tim Bowness and included in another version on the latter’s solo album, Flowers At The Scene (2019); and all those sung by the voice of GRICE (born Martin Grice Charles Peters).

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*