Newsfeed

Nick Fletcher: A phantom guitarist and in the absolutely world class…..

Nick Fletcher - Cycles Of Behaviour

Dave Bainbridge is a musician I have discovered to be reasonably active. I recently discovery him as a guest musician on the album Cycles Of Behavior recently released by Nick Fletcher. Flercher is a phantom guitarist and in the absolutely world class.

Nick Fletcher is a  prog rock/fusion and classical guitarist. Flercher was born in 1960 spent many years as a session musician and classical guitarist performing in the UK and Europe. Fletcher is also guitarist in the John Hackett Band. Nick Flercher recorded the CD Beyond The Stars on Esoteric records with John Hackett Band in 2018. His new album is as mentioned above Cycles Of Behaviour. No John Hackett return that favor with playing on Fletcher`s Cycles Of Behaviour.

Nick Fletcher have many influences and incorporate inspiration from well-known prog band but also jazz fusion, Ravel and Stravinsky and as a bonus the English choral composer Herbert Howells! Fletcher`s music is often quite powerful and with a fair amount of virtuosic guitar playing and the composition have often very emotional moments and explores evocative sound scapes.

Tracklist:

1. Cycles Of Behaviour (6:05)

2. Heat Is Rising (5:24)

3. Hope In Your Eyes (8:12)

4. Tyrant And Knave (7:11)

5. Desolation Sound (2:43)

6. Interconnected (7:44)

7. Annexation (4:24)

8. Philosopher King (13:19)

Total Time 55:02

Line-up:

Nick Fletcher (John Hackett) – guitar

   With

John Hackett (Steve Hackett) – vocals & flute

Dave Bainbridge (Iona, Strawbs, Lifesigns, Celestial Fire) – Hammond organ

Tim Harries (Bill Bruford’s Earthworks, Steeleye Span) – bass

Russ Wilson (Book of Genesis) – drums

Caroline Bonnett – keyboards, backing vocals

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6734 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*