Newsfeed

Ciccada: Unique blend of rock, jazz, folk and Western European traditional music….

Ciccada - Harvest

On 23rd April Bad Elephant Music announce the release of Harvest, the third album from Greek progressive rock combo Ciccada.

Ciccada’s sound is a unique blend of rock, jazz, folk and Western European traditional music. It is based on strong melodic lines, drawing on influences from the progressive greats of the 1970s, such as Gentle Giant, Jethro Tull, Camel, Gryphon, Strawbs, Renaissance, Hatfield & The North, Spirogyra and Curved Air. 

Harvest, the band’s first full-length release since 2016’s The Finest Of Miracles, sees Ciccada on fine form, with six new pieces featuring their trademark blend of acoustic and electric instrumentation, woodwind and reeds, all fronted by the twin vocal attack of Dimi Spela and Evangelia Kozoni.

Harvest will be released worldwide on CD and digital formats on 23rd April 2021, with pre-orders opening in on March 5th.

 Ciccada was formed in 2005 by flutist and keyboard player Nicolas Nikolopoulos and guitarist Yorgos

Mouchos, joined shortly afterwards by Evangelia Kozoni on vocals. The trio released their debut album, A Child In The Mirror, in 2010 via Altrock Productions, featuring guest performances from members of well respected Italian bands Yugen and DFA. In 2011 Ciccada contributed She Went For Love to the Colossus project Decameron (a 4-CD collection of songs inspired by Boccacio’s collection of tales from the 14th century), with a further offering entitled The Statement appearing on Colossus’ 2012 box, The Stories Of H.P. Lovecraft – A Synphonic Collection.

The band also developed a live presence, including at the Jazz & Πραξεις festival in Patras, Greece (June 2011), and the 6th Altrock/Fading festival in Milan (June 2013), sharing the bill with Wobbler, Ske and Humble Grumble. 

A second album, The Finest Of Miracles, was released in February 2015, with the band remaining loyal to their classical, folk and jazz roots, proffering an art-rock album building on the unique style created by the debut. The following year saw a vinyl mini-album, Tales, featuring remixed and remastered versions of the songs released on the Colossus collections.

Fast forward to 2021, and Ciccada return as mentioned above with their third album, Harvest, released through British label Bad Elephant Music.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*