Newsfeed

Jordsjø: A must for any fan of Scandinavian prog…..

Jordsjø - Pastoralia

The following in the tradition of some of the best Nordic rock from the last century, Jordsjø manages to meld progressive rock with fantastic melodies and a folkish twist. Spanning a musical journey from minimalist mellotron passages to full on rock tempest, Pastoralia is a must for any fan of Scandinavian prog, but also a gem to be discovered by the novice.

Jordsjø is a duo from Oslo, Norway inspired by Olivier Messiaen, (German) Popol Vuh and Anthony Braxton, via Scandinavian folklore and jazz to early British prog. Pastoralia is their third studio album, which sees the band travelling further into jazzy, progressive musical landscapes. Pastoralia was recorded and produced in its entirety by Jordsjø between March and November 2020, in the basement of Bjørnerud Farm in Våler, Østfold.

Thematically, the album is based on dreams, a longing for freedom and the fictional place Pastoralia – where every day is like tropical nights in Nothern Norway, where the forest people dance around campfires.

The band consists of multiinstrumentalist Håkon Oftung (Tusmørke, Black Magic) and drummer Kristian Frøland, with guest appearanced by Ola Mile Bruland (Actionfredag), Håkon Knutzen, Vilde Mortensen Storesund, Mats Lemjan, Christian Meaas Svendsen and Åsa Ree (Meer, Tusmørke, Wobbler).

Tusmørke is symphonic prog from the flourishing Oslo scene and for  fans of Änglagård, Tusmørke, Black Magic, Wobbler, Sinkadus and with cover art by Sindre Foss Skancke.

Tracklist:

1. Prolog

2. Skumring I Karesuando

3. Mellom Mjødurt, Marisko og Søstermarihånd

4. Pastoralia

5. Fuglehviskeren

6. Beitemark

7. Vettedans

8. Jord III

Tusmørke is symphonic prog from the flourishing Oslo scene and for  fans of Änglagård, Tusmørke, Black Magic, Wobbler, Sinkadus and with cover art by Sindre Foss Skancke.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*