Newsfeed

Maitreya: Inspired by the novel American Gods by Neil Gaiman….

Maitreya – Hyper Reels

The town Oshawa today is an education and health sciences hub, and the city is where the band Maitreya is living. Maitreya will be unleashing their upcoming album Hyper Reels this coming June 2021. We at Permafrost have spoken about their track Departed earlier, and today we move on to a new song Summit.

«Summit is an exploration of the concept of spiritual value, and the way that giving time and attention to things gives them power. At times we give this power to things or concepts which do not add positivity to our lives but instead hollow and degrade our existence. Inspired by the novel American Gods by Neil Gaiman and the show of the same name. The song also touches on the themes of tradition versus postmodernism; Do we trust in the concrete past or look to the future, free from constraint?».

Maitreya’s sophomore album Hyper Reels boasts a higher degree of musical complexity, filthy breakdowns and a wider range on the vocals ebbing from melodic cleans into sustained growls set to a whirlwind of complicated riffs. The full length is a heavily layered listening experience, a cacophony of styles, merging together to create an intense wall of sound that forces you to pay attention to all the subliminal notes and tempo changes.

As a whole, the album was put under a microscope during its creation, forcing Maitreya to refine every element and mature past their previous releases. It shows vastly improved musicianship that will only continue to grow as the band forges onward in their career.

Track Listing:

1. Catalyst (7:23)

2. Departed (6:04)

3. Radical (5:31)

4. Summit (4:31)

5. Invaders (6:18)

6. Bloom (4:26)

7. Pilgrim (4:44)

8. Flesh Engine (4:31)

9. Hyper Reels (0:57)

10. Iswara (4:27)

Album Length: 48:56

Album and Live Band Line Up:

Matt McCabe – Guitar

Steve McMillan – Drums

Matt Cutrara – Vocals

Lyam Morrison – Bass

Mark Wylie – Guitar

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*