Newsfeed

Ultimatium: With unique storyline about the virtual world…….

Ultimatium - Virtuality

The band comments, «Digital Tower is a very aggressive, but low-tempo song, the heaviest and most symphonic song we’ve ever made. The song is heavily influenced by these three songs: Rainbow – Stargazer / Stratovarius – Season of Change / Black Sabbath – Heaven & Hell. And shows the full potential of the character sang by Jukka Nummi. As seen on the video, this song has very special meaning for Jukka since Matti gave him the full artistic freedom to use his Ronnie James Dio-vocalising style at full strength».

Ultimatium was birthed out the deep forests of Suomussalmi, Filand. Their 4th studio full length Virtuality follows their independently released Vis Vires Infinitus” (2015), New Dawn (2004, Mastervox Records), and Hwainoo (2008, Mastervox Records).

The premise behind Virtuality is an introduction of a storyline of four gamers getting stuck in a virtual reality game in a near-future setting. Packed with five amazing lead vocalists, Peter James Goodman (Conquest, ex-Virtuocity), Jukka Nummi (ex-Myon), Emily Leone, Tomi Viiltola (ex-Dreamtale, Perpetual Rage, Viilto) and Matti Auerkallio (Katra, Manzana, SoulFallen), Virtuality is a unique storyline about the virtual world, and the dangers of sharing everything in social media, along with up-tempo power metal songs combined with darker elements.

The story album is backed up with lots of background vocals, sound effects and a narrator/system voice synthesized with Amazon’s Alexa.

The album introduces the best parts of power and progressive metal combined, including easier up-tempo songs, but also long, progressive mid-tempo tracks. The songs take influence from such bands as Stratovarius, Dream Theater, Symphony X and Rainbow. Especially on tracks Digital Tower and Ghost of Yesterday where influences from Ronnie James Dio and Ritchie Blackmore are easily heard.

Track Listing:

1. Vengeance (4:11)

2. Run Like The Wind (3:43)

3. Hall of Heroes (3:07) (instrumental)

4. Mindcaptives (11:49)

5. The Seer (4:51)

6. Dark Cold Day (5:37)

7. Remorse (4:53)

8. (Don’t) Fear The Silence (4:50)

9. Digital Tower (8:21)

10. Ghost Of Yesterday (5:07)

11. Scream (4:55)

12. Together (9:19

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*