Newsfeed

Vokonis: With first true prog album…..

Vokonis - Odyssey

Vokonis from Sweden plays a fascinating progressive/stoner and their album Odyssey will be out May 7 on The Sign Records.

Odyssey is more dynamic than ever and is accompanied by guest musician Per Wiberg (Opeth, Spiritual Beggars, Kamchatka) on keyboards. The new album is Vokonis’ first true prog album, a record for the new decade.

Following the success of Vokonis’ critically acclaimed third album Grasping Time (2019), the band immediately set out to record more material. With the goal of further expanding the prog landscape in mind, Vokonis created recordings that are more dynamically diverse and forward-thinking than ever before. The result is Odyssey.

The new album ranges from full-blown doom to melodic, blissful passages and features guest musician Per Wiberg (Opeth, Spiritual Beggars, Kamchatka) on keyboards. With noticeable prog influences combined with standout choruses, the 6 tracks on Odyssey further explore the sound Vokonis introduced on 2019’s Grasping Time. Jonte Johansson’s clean vocal lines are effectively blended with Simon Ohlsson’s aggressive barking, creating a barrel-chested depth as the sound evolves from dreamy psychedelia to fist-melting sludge heaviness. The new tracks are supported by the rhythmic patterns of new drummer Peter Ottosson, who has proven to be a source of inspiration for the band since joining in early 2019. Odyssey was recorded in Studio Soundport, Sweden, by Mikael Andersson. It was mastered by Magnus Lindberg. The artwork for the album and singles was created by Kyrre Bjurling (Grasping Time, Olde One Ascending Reissue).

 Vokonis, is here to daze you with their furious sludge-vibe and melodic passages. Drenched in blasting distortion, melody, and menace, Vokonis is ready to fully blossom as the progressive beast they’ve held within since 2015. With a style that ranges from heavy riffage, face-melting layers of fuzz, and gritty, howling vocals to utterly clean, dreamlike soundscapes, they aim to completely immerse you in their songwriting. As you share a psychedelic and thrilling journey Vokonis will have shown their range from full-blown doom to melodically blissful passages.

Playing shows and putting a bigger focus on touring, Vokonis have shared stages with bands such as Monolord, Skraeckoedlan, and Elder. Playing on the road has been instrumental in the evolution of the band. Their appearance at Desertfest London in 2019 showcased the band’s musical growth since their latest album release. With the addition of Peter Ottosson behind the drum kit they’ve taken a lot of steps towards a more cohesive sound. With a dynamic range the size of the backline of Sunn O))), Vokonis show that their love for warm sound and melody is not lost on anyone

Line-up:

Simon Ohlsson – Guitar and VocalsJonte Johansson – Bass and VocalsPeter Ottosson – Percussion – Drums.

Tracklist:

1. Rebellion

2. Odyssey

3. Blackened Wings

4. Azure

5. Hollow Waters

6. Through The Depths

Vokonis

Link:
Facebook

Vokonis – Odyssey

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*