Newsfeed

Epoch Of Chirality: Successfully blend acoustic and synthesized instruments to create fascinating soundscapes…..

Epoch Of Chirality - Nucleosynthesis

Featuring progressive metal guitars, epic sci-fi synths and melodic space soundscapes to take you on a journey to a distant planet in the far future… where metal lives! The track Dawn of Chirality.

Epoch of Chirality the Sci-Fi metal project of the UK’s Richard How, will release Nucleosynthesis on July 23 2021.

Richard How commented: «I’m really stoked to announce the debut album Nucleosynthesis from my Sci-fi metal project Epoch Of Chirality! The album draws on kickass metal sounds, progressive song writing and exotic synthesizer experimentation to create a deep musical landscape, heavily influenced by Sci-Fi and fantasy themes from the likes of John Carpenter and Vangelis, with a touch of Ayreon and Devin Townsend! ».

Based in the South West of England, Epoch Of Chirality is a unique progressive metal solo project driven by experienced multi-instrumentalist, composer and sci-fi enthusiast Richard How.

The Epoch of Chirality project draws on traditional metal sounds, progressive song structure and exotic synthesizer experimentation to create a unique musical landscape, heavily influenced by sci-fi and fantasy themes.

Many components of the project have been developed over the past 20 years of playing and recording, but with no appreciable exposure into the wider world. 2021 will mark the culmination of the creative journey with the release of the Epoch of Chirality project’s debut album.

The project will begin with digital release of supporting singles and media across social media, streaming platforms and the Epoch Of Chirality mailing list. Physical albums and merchandise will later be made available via pre-order or post-release purchases.

There are few artists that successfully blend acoustic and synthesized instruments to create soundscapes that could belong to a sci-fi or fantasy epic, whilst still retaining the power and emotional impact of metal! Epoch of Chirality is an attempt to voyage into these somewhat uncharted waters and bring a unique experience to the fans.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*